grad ludbreg

Foto - Ludbreg bio domaćin prve hrvatske konferencije o turizmu malih gradova

Objavljeno: 08.11.2022. 12:41

Zadnja izmjena: 08.11.2022. 12:41

U novoj dvorani CZKIDN u organizaciji konzultantske i marketinške tvrtke za održivi turizam - SPOT održana je prva hrvatska konferencija "Turizam malih gradova".

Kako je bilo rečeno, dok veći gradovi imaju veliki spektar mogućnosti za razvoj cjelovite i održive turističke ponude, manji gradovi i sredine svoje mjesto na turističkom tržištu najbolje mogu pronaći u vlastitoj autentičnosti, povezivanju i pronalasku inovativnih načina valoriziranja svojih kulturnih, gastronomskih, prirodnih ili manifestacijskih vrijednosti. Konferencija je objedinila znanje, iskustva i praksu u razvoju turističke ponude manjih gradova i sredina, kako bi se prilike bolje prepoznale, izazovi lakše savladali, a turizam postao jedan od istaknutih elemenata gospodarskog i društvenog razvoja.

- Ovakvim temama svi dionici u turizmu mogu nešto naučiti, mogu nekakve ideje dobiti, mogu nešto korisnoga doznati. Još uvijek se u turizmu ne možemo natjecati s jugom, s Dalmacijom. Oni žive turizam na drugačiji način. Naš turizam i ideja turizma na kontinentu je drugačija. Puno dulje traje. Mi se 365 dana u godini moramo baviti turizmom i izmišljati brojne aktivnosti koje bi privukle turiste - istaknuo je Goran Mališ, direktor TZ Varaždinske županije.

'Pokretač dodatnog razvoja'

"Turizam malih gradova" prva je hrvatska konferencija posvećena razvoju i promociji turizma upravo u manjim sredinama, gradovima i mjestima s očuvanim skladom življenja i vrijednošću kulturne i prirodne baštine koje mogu pretvoriti u uspješne i održive turističke proizvode.

- Ovu konferenciju organizirali smo u suradnji sa SPOT-om i TZ područja Centar svijeta jer mislimo da manje sredine imaju što ponuditi turizmu i turizam može biti jedan od pokretača onog dodatnog razvoja i atraktivnosti sami gradova ne samo za goste već i za građane. Ova prva konferencija zamišljena je kao nekakav uvod u buduće razgovore u potencijal manji sredina, o njihovom udruživanju, o stvaranju nekakve zajedničke turističke ponude. Želimo skrenuti pozornost na gradove koji se nalaze na kontinentu i koji cijele godine imaju priliku nuditi gostima različite turističke proizvode - dodao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Komentari