mlinčani kolač

Foto - Mališani iz Lepoglave spremali zaštićeni proizvod iz bojanke 'Okusi i mirisi Varaždinske županije'

Objavljeno: 23.11.2023. 17:59

Zadnja izmjena: 23.11.2023. 17:59

Mališani iz Dječjeg vrtića „Lepoglava“ su od samo pet sastojaka, brašna, mlijeka, vode, soli i masti, pripremili Mlinčani kolač, tradicionalan kolač lepoglavskog kraja.

Mlinčani kolač jedan je od 20-ak zaštićenih autohtonih proizvoda i životinja predstavljenih kroz ilustracije i zadatke primjene djeci u edukativnoj bojanci 'Okusi i mirisi Varaždinske županije'. U Lepoglavi su novo izdanje ove bojanke, čiji izdavač je Županija, predstavili zamjenica Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić

- Započeli smo s podjelom 2 tisuće edukativnih bojanki namijenijenih djeci predškolske dobi s ciljem da ih upoznamo s našim tradicionalnim proizvodima te autohtonim pasminama. U Varaždinskoj županiji imamo devet proizvoda zaštićenih na europskoj i nacionalnoj razini, a uz to i devet kolača zaštićenih jamstvenim žigom, među kojima je i Mlinčani kolač – istaknula je zamjenica Zagorec. 

Gradonačelnik Škvarić je istaknuo da je cilj Grada da djeca u Lepoglavi budu sretna i zadovoljna.  

- Već od četvrte godine naši mališani u vrtiću uče izradu lepoglavske čipke, doznaju sve o lepoglavskoj kulturi i tradiciji, pa tako i o Mlinčanom kolaču. Naš cilj je da vrtiće doživljavamo kao prostore s kvalitetnim sadržajima, a da nam djeca i odgajateljice budu sretne – najavio je Škvarić. 

Komentari