grad novi marof

Foto - Ministar Butković i Jenkač obišli povijesni projekt istočne obilaznice

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.05.2021. 16:28

Zadnja izmjena: 10.05.2021. 16:36

Ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je posjetio Novi Marof i zajedno s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem obišao gradilište istočne obilaznice.

Kako je tom prilikom istaknuo ministar, gotovo 10.000 automobila prođe dnevno kroz centar Novog Marofa i ta cesta je nužna. - Sve je počelo u siječnju. Kako smo čuli od nadzornog inženjera i izvođača radova, radovi idu jako dobro, idu po dinamici. Drago mi je da smo konačno krenuli u taj projekt. Vrlo je bitno da Hrvatske ceste razvijaju, grade i obnavljaju državne ceste ne samo u Varaždinskoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj - rekao je ministar.

Podsjetimo, istočna obilaznica je prometnica koja ima zadatak rasteretiti promet u centru Novog Marofa. Cesta uključuje čak tri mosta – od kojih će jedan biti dužine 120 metara – a izgradit će se i drvored i bukobrani. Projekt je dobio status prioritetnog državnog projekta, a vrijednost iznosi oko 20 milijuna eura odnosno oko 150 milijuna kuna. Prva projektna dokumentacija izrađena je još 1987.

— Još 1987. godine tadašnji SIZ za promet i Općina donijeli su odluku o izgradnji istočne obilaznice, da bismo tek mi, 2015. godine, pljunuli u šake, 'hodočastili' u Zagreb i unatoč tome što je SDP bio na vlasti, uspjeli pokrenuti projekt. Prošle godine došli smo do svečanog potpisa ugovora i danas se već cestom možemo 'provozati', jer je kilometar ceste već navežen — rekao je Jenkač, dodajući kako ovaj projekt nisu spriječile ni novonastale epidemijske okolnosti.

Komentari