elektronička razmjena dokumenata

Ministri Šprlje i Orepić na varaždinskom Prekršajnom sudu predstavili projekt ePodnesak

Objavljeno: 21.03.2017. 16:13

Zadnja izmjena: 21.03.2017. 16:13

Foto: Viktor Hranić

Ministar pravosuđa Ante Šprlje je danas uz ministra unutarnjih poslova, Vlahu Orepića, na varaždinskom Prekršajnom sudu predstavio provedbu pilota projekta ePodnesak.

Navedenim projektom, ePodneskom omogućuje se Ministarstvu unutarnjih poslova elektroničko podnošenje svih akata prema prekršajnim sudovima, te se tako štedi vrijeme, ubrzava se postupak, a samim time građanima se omogućuje brži i efikasniji pristup sudovima.

Ante Šprlje je naglasio kako se ovim projektom nastoji postići više ciljeva, a ekonomičnost je jedan od najvećih, naime, 115 tisuća predmeta policija dostavi prekršajnim sudovima.

- Nadam se da će do kraja godine svi ti predmeti ići digitalnim putem, bez printanja, bez hrpe papirologije, predmeti će seautomatizmom iz sustava Ministarstva unutarnjih poslova slati u sustav Prekršajnih sudova gdje će se obrađivati. – rekao je Šrplje i dodao kako je ovo jedan veliki skok za Pravosuđe koji se Hrvatska približava najrazvijenijim zemljama na svijetu.

O tome zašto je baš Varaždin odabran za provedbu pilot projekta, Šprlje je odgovorio kako je varaždinsko područje takvo da prihvaća nove ideje i ovim projektom doprinosi kvalitetnom razvoju pravosuđa, a cilj je da mogućnost zaprimanja elektronskih podnesaka postane uobičajena praksa na svim sudovima.

Vlaho Orepić posebno je zadovoljstvo izrazio postignutom suradnjom dvaju ministarstava i istaknuo kako je cilj politike rješavanje životnih potreba ili problema ljudi, a konkretno, ovaj projekt je jedan od tih.

- Cilj politike je rješavanje životnih problema, životnih opterećenja da bi napravili ove procedure jednostavnijima, efikasnijima i prihvatljivima. – zaključio je Orepić.

Komentari