nove tehnologije za nova učenja

FOTO Ministrica Divjak u Prvoj gimnaziji otvorila regionalni obrazovni centar - ROC

Objavljeno: 15.05.2018. 11:42

Zadnja izmjena: 15.05.2018. 12:09

Foto: Mirela Horvat

U Prvoj gimnaziji Varaždin svečano je otvoren regionalni obrazovni centar (ROC) u Varaždinu, uz još 4 istovremeno otvorena u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Svečanosti je prisustvovala ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak uz dožupana Tomislava Paljaka, gradonačelnika Ivana Čehoka te pročelnika za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslava Huđeka. 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET svečano je otvorila regionalne obrazovne centre, takozvane ROC-eva u pet hrvatskih gradova – Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. ROC-evi su multifunkcionalni tehnološko-inovativni prostori namijenjeni prvenstveno obrazovnim aktivnostima i otvoreni su u sklopu pilot projekta e-Škole koji traje od 2015. godine, a završava 2018. godine. Prostori su opremljeni najnovijom informatičkom opremom, a vrijednost projekta je 307 milijuna kuna od čega se 85% sufinancira iz EU fondova. 

Tehnologija za poticanje učenja 

- Vidi se veliki iskorak u digitalnoj transformaciji jer mi u vrijeme 4. industrijske revolucije moramo digitalno iskoračiti i u našim školama, a Prva gimnazija tu prednjači i zbog toga je ona regionalni obrazovni centar. Ovakvi centri daju nam nove mogućnosti učenja i poučavanja, ali i učeničke suradnje unutar i izvan Hrvatske. Moramo iskoristiti tehnologiju kako bismo poticali njihovo učenje, a ovakve škole ujedno daju kompetencije i za zapošljavanje. Također, i stipendijama potičemo studiranje u STEM području - rekla je Divjak

Na važnost postojanja ROC-a osvrnuo se i dožupan Paljak koji je istaknuo da to, između ostalog, znači dizanje pedagoških standarda.

- Mi smo u informatičkom smislu otišli korak dalje i uveli smo rano učenje informatike od 1. do 4. razreda i 80% učenika u županijskim školama pohađa rano učenje informatike - potvrdio je Paljak

Gradonačelnik Čehok istaknuo je kako je znanje svepovezujući čimbenik i kako je dobro da imamo ovakve učionice koje omogućavaju rad na nekoliko različith metodičkih i didaktičkih načina i istovremeno se povezivati s kolegama u cijeloj Hrvatskoj što, kako kaže, otvara nove mogućnosti mladim ljudima. 

 

Komentari