pao i kišić

FOTO Mlada Noemi Špiranec na današnjem Festivalu šaha pomela svoje protivnike u simultanci

Objavljeno: 22.04.2017. 13:00

Zadnja izmjena: 22.04.2017. 13:04

Foto: Željko Porobija

Stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola, zajedno s još 20-ak seniora, danas su ispunili prostore u prizemlju Prve gimnazije Varaždin gdje u ovim trenucima još traje Prvi festival šaha.

Osnovci, srednjoškolci i seniori imaju svoja zasebna natjecanja. Premda ih se preko stotinu načičkalo za šahovskim pločama, posvuda je vladala tišina i čuli su se samo zvuci pomicanja figura i pritiskanja štoperica. Svakako je središnji događaj bila simultanka mlade juniorske državne prvakinje Noemi Špiranec protiv čak 16 voditelja šahovskih grupa u osnovnim školama i roditelja mladih šahista. Noemi je dobila 15 partija i remizirala jednu - a među poraženima je bio i Alen Kišić.

- Odigrali smo jedno 30-ak poteza, uspio sam joj uzeti lovca i pijuna. Pao sam časno. - komentirao nam je Kišić uz smijeh.

I dalje neporažena

17-godišnja Noemi bavi se šahom od 11. godine. Prvi put se na državnom prvenstvu okušala još 2011. da bi prošle godine u Vinkovcima uspjela osvojiti i prvo mjesto. Odlična je učenica 3. razreda Prve gimnazije Varaždin. Uz sve školske obaveze uspije odvojiti za šah 4-5 sati dnevno. Idoli su joj Magnus Carlsen i neumrla legenda Bobi Fischer. Dala je izjavu za naš portal u kratkoj pauzi seniorskog natjecanja, na kojemu se priključila odmah nakon simultanke.

- Šah mi je zanimljiv zato što traži više misaone aktivnosti od drugih sportova. Volim i to što puno putujem i upoznajem razne ljude. Mislim se nastaviti baviti šahom. - rekla nam je Noemi, dodajući kako nakon gimnazije planira upisati studije ruskog jezika i povijesti. Prema posljednjim informacijama, nakon 4. kola seniorskog prvenstva Noemi ima 3 pobjede i 1 remi. Nju je - čini se - danas nemoguće poraziti.

Komentari