radionica „Održi(mo) se!“

FOTO Mladi iz Lepoglave učili kako se nositi s društvenom nepravdom, obespravljenošću i potlačenošću

Objavljeno: 04.04.2018. 18:55

Zadnja izmjena: 04.04.2018. 19:01

U Lepoglavi je u organizaciji Nezavisne udruge mladih održana prva od šest radionica treninga „Održi(mo) se!“ kroz koju je 18 sudionika imalo priliku kroz metode popularnog obrazovanja osvijestiti stanje društva i saznati više o društvenoj nepravdi, konceptu moći, obespravljenosti, potlačenosti i osobnoj opresiji.

Radionica je započeta vježbama za međusobno upoznavanje i podizanje energije grupe, nakon čega je uslijedilo kratko predavanje o popularnom obrazovanju kako bi sudionici bili upoznati s načinom rada koji će se protezati kroz svih šest radionica. Nakon toga slijedile su vježbe za osvješćivanje sadržaja kojim se dominantno bavila ova radionica – potlačenošću i pedagogijom obespravljenih P. Freirea. 

Ukratko je predstavljena pedagogija obespravljenih i Boalov teatar potlačenih te su se sudionici i sami okušali u forum teatru. Glumom su rješavane tri scene tlačenja – situaciju u kojoj konobar odbija poslužiti beskućnika i želi ga izbaciti iz restorana, situaciju u kojoj direktor tvrtke vrši opresiju nad čistačicom i situaciju u kojoj razred vrši opresiju nad članom marginalizirane skupine koji također pohađa taj razred. Pitate se zašto forum teatar?

A. Boal kaže da smo svi mi glumci i da je to proba za revoluciju kojoj je cilj mijenjanje društva na bolje za sve obespravljene. Nije bilo sumorno kako možda zvuči jer se sve odvijalo uz dozu humora, a kako sudionici ne bi otišli kući u pesimističnom raspoloženju jer promjena društva ne ide lako, na kraju radionice svi su na poklon dobili svoje portrete.

 

Komentari