općina trnovec bartolovečki

Foto - Na 10. Žetvenim svečanostima običaje naših predaka prezentiralo osam ekipa

Objavljeno: 17.07.2022. 10:21

Zadnja izmjena: 17.07.2022. 10:21

S ciljem oživljavanja, očuvanja i prenošenja tradicijskih običaja trnovečkog kraja Kulturno - umjetničko društvo "Mak", u subotu je u općini Trnovec Bartolovečki po 10. puta organiziralo Žetvene svečanosti.

Žetvene svečanosti zamišljene su s ciljem da se oživi tradicija odnosno običaji koji su nekada bili vezani uz taj društveno značajan događaj u životu naših predaka. Kako je istaknula Mirjana Vincek, predsjednica KUD-a "Mak" Trnovec na žetvu se prijavilo osam ekipa: iz Udruge žena Trnovečko srce, Udruge žena Cvijet Šemovec, Udruge žena Jalžabet, ekipa Sportske udruge Kopakabana, Mjesnog odbora Trnovec II., Udruga umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga Hajdina i iz KUD-a Salinovec.

- Veseli me što je ovo danas glavni događaj naših žeteoca u općini. Cilj je pokupiti žito, što znači blagostanje i hranu za cijelu godinu. Naši žeteoci će se pomučiti, ali vjerujem da će i ostvariti izvrsne prinose, kako bi mogli kroz cijelu godinu peći kruh i kolače koji se rade od brašna. Naši mladi moraju biti svjesni da im je danas sve dostupno, ali isto tako moraju poštivati te stare običaje - rekla je načelnica Verica Vtiković te najavila još bogatiji program za sljedeću godinu.

Uz prikaz same žetve, organizatori su se pobrinuli i za bogat popratni sadržaj. Svaka od udruga predstavila je jedno svoje jelo, a koje se u njihovom kraju posluživalo prije nego se išlo raditi u polje. Podršku ovoj tradicionalnoj manifestaciji pruža i Varaždinska županija, a izaslanik varaždinskog župana i županijski vijećnik Tin Jurak rekao je kako i u budućnosti, kroz ovakve i slične manifestacije treba njegovati tradiciju.

- Varaždinska županija uvijek je podržavala i uvijek će podržavati ovakve i slične manifestacije. Drago mi je da po deseti put imamo priliku vidjeti prikaz kulture, baštine i tradicije Općine Trnovec Bartolovečki i samog mjesta Trnovec - rekao je Jurak.

Komentari