pravi brain fitness

FOTO Na 2. Festivalu šaha Varaždinske županije više od 160 učenika, atraktivna simultanka, vrtni šah i izložba

Objavljeno: 07.04.2018. 12:59

Zadnja izmjena: 07.04.2018. 13:20

Više od 160 učenika osnovnih i srednjih škola okupilo se danas, 7. travnja, u varaždinskoj Prvoj gimnaziji na 2. Festivalu šaha Varaždinske županije, pa pogledajte kako je proteklo ovo zanimljivo subotnje druženje učenika i odraslih i njihov 'brain fitness'. 

Djeca, ali i odrasli „okupirali“ su brojne šahovske ploče na kojima su se odvijala različita natjecanja, od PUŽ-a za učenike osnovnih škola, preko pojedinačnog prvenstva za učenike srednjih škola, pa do seniorskog brzopoteznog turnira.

Posebno atraktivna bila je simultana partija koju je na 20 ploča protiv voditelja šahovskih grupa i drugih zainteresiranih igrala Noemi Špiranec, šahovska nacionalna majstorica, članica ŠD Varaždin. Najmlađi su se zabavljali igrajući vrtni šah, rješavanjem zadataka i šahovskih lekcija, a svi su mogli razgledati i izložbu šahovskih garnitura.

Festival šaha su drugu godinu zaredom organizirali Varaždinska županija i Šahovski savez Varaždinske županije s ciljem popularizacije ove igre među učenicima.

- Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja. Veseli me što je ovdje 165 učenika i što je šah dosad uveden u 18 od ukupno 33 osnovne škole u županiji. Šah je puno više od obične igre. To je istovremeno sport, umjetnost i kultura, a svatko tko počne učiti šah u mladim danima razvija pamćenje, logiku i koncentraciju i sve stupnjeve kritičkog razmišljanja. Europska komisija deklaracijom iz 2012. potiče uvođenje šaha u obrazovni sustav, što smo mi prepoznali – rekao je župan Radimir Čačić, koji je otvorio Festival.

Varaždinska županija i Šahovski savez Varaždinske županije su 2016. godine pokrenuli  projekt „Uvođenje šaha u osnovne škole Varaždinske županije“, a od tada do danas utrostručio se broj mladih šahista. 

- Ove godine je u projekt uključeno ukupno 195 učenika i udvostručen je broj ekipa koje sudjeluju na županijskom prvenstvu, ove godine ih je bilo 18. Ekipa djevojčica Područne škole Druškovec se pod mentorstvom učitelja Mihaela Vurušića plasirala na Državno prvenstvo školskih športskih društava, koje će za dva tjedna biti održano u Poreču. Ponosni smo i što je Max Poljan, učenik drugog razreda II. OŠ Varaždin, u jesen 2017. postao prvak Hrvatske u ubrzanom šahu u svojoj dobnoj skupini – rekao je Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije

 

 

 

Komentari