prigodni program

Foto - Na Franjevačkom trgu obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Objavljeno: 12.11.2022. 12:54

Zadnja izmjena: 12.11.2022. 12:54

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, a u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježeni je Svjetski dan šećerne bolesti.

Tako su se na Franjevačkom trgu, ispred Županijske palače građanima dijelili informativni materijali, a bilo je omogućeno i mjerenje glukoze u krvi. Župan Anđelko Stričak je tom prilikom rekao kako, prema pojedinim procjenama, svaki euro uložen u preventivu štedi četiri eura kasnijeg liječenja.

- Stoga naš Savjet za zdravstvo Varaždinske županije održava niz preventivnih akcija kako bi građane pozvali da se odazovu na preventivne preglede, ali i kako bi ih se upoznalo s određenim bolestima. Naime, od šećerne bolesti prema procjenama boluje svaki deseti stanovnik Republike Hrvatske što je veliki postotak. Znači govorimo o jednoj opakoj bolesti - rekao je Stričak.

Paul Rosenthal, predsjednik Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin dodao je kako je cilj društva dobrobit svih pacijenata koji boluju od dijabetesa, a voditeljica Odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma i nuklearnu medicinu Opće bolnice Varaždin, Vesna Šimegi Đekić je rekla kako se radi o bolesti velikih razmjera pa je stoga vrlo važna edukacija građana.

Komentari