24. po redu

Foto - Na tradicionalnoj izložbi vina 'Vinea' 32 zlatna odličja i pet šampiona

Objavljeno: 16.03.2024. 17:54

Zadnja izmjena: 16.03.2024. 17:54

U organizaciji Udruge vinogradara i vinara "Vinea" u prostorijama Općine Vinica održana je tradicionalna, 24. izložba vina "Vinea 2024.", a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Općine Vinica.

Za ovogodišnju izložbu zaprimljeno je 210 uzoraka vina i rakije, od toga 186 uzoraka bijelih vina, 14 uzoraka crnih vina, tri uzoraka voćne rakije i sedam rakija. Na osnovu postignutih bodova 32 vina su osvojila zlatnu diplomu, 116 uzoraka srebrnu, 43 brončanu diplomu, a dodijeljena su i tri priznanja, dok je 16 uzoraka odbačeno.

Šampionima izložbe proglašena su pet vina i to: manzoni bijeli suho Antuna Dobrotića iz Varaždina, koje je ujedno i najbolje ocijenjeno vino izložbe, bijeli pinot suho Roka Kovačića "vina Klajbus" iz Vratna Gornjeg, miješano bijelo polusuho vino Branka Kokot iz Selca Križovljanskih, miješano bijelo suho vino Zdravka Boltek iz Marčana i cabernet sauvignon suho Darka Bujanca iz Varaždinskih Toplica. Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je organizatore izložbe, te čestitala svim dobitnicima priznanja.

- Varaždinska županija se u protekle četiri godine visoko pozicionirala na vinskoj karti u Hrvatskoj. Na Decanteru smo u tom razdoblju osvojili 129 medalja. Ako to usporedimo s tisuću medalja u cijeloj RH, to nas svrstava na drugo mjesto. S uređenjem dvorca Opeka, kao sjedištem Regionalnog centra u poljoprivredi u kojem ćemo imati laboratorij za ispitivanje kvalitete vina, tla i meda, što će također biti jedna prilika za stjecanje novih znanja i kompetencija - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

'Dosta mladih vinogradara'

Izložbu je otvorio saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Predrag Štromar.

- Članovi udruge organiziraju brojne seminare i edukacije tijekom godine kako bi naši vinogradari mogli naučiti nove tehnologije u proizvodnji vina. Na području naše općine imamo dosta mladih vinogradara, ali imamo problem sa žuticom, koja uništava stare nasade. S Ministarstvom poljoprivrede rješavamo taj problem i nadam se da će se što prije iskorijeniti kako bi vinari imali što bolji urod, a onda i vina - zaključio je Štromar.

Komentari