oš trnovec

FOTO: Na trnovečkim Danima kruha sudjelovali učenici, ali i roditelji, djedovi i bake

Objavljeno: 19.10.2018. 14:15

Zadnja izmjena: 20.10.2018. 13:31

U Osnovnoj školi Trnovec tradicionalno se obilježavaju Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, a ove školske godine program se održava u „Školi za život“ s obzirom da je trnovečka škola uključena u eksperimentalnu kurikularnu reformu.

Kao i svake godine učenici su se s velikim interesom uključili u obilježavanje Dana kruha, uz pomoć svojih učitelja, a svoj su doprinos i ovaj put dali roditelji, bake i djedovi. Ravnateljica Osnovne škole Trnovec, Radmila Sačić, pohvalila je njihovo zalaganje te naglasila da se ove godine provodi projektni tjedan s temom Dana kruha i zdrave hrane.

- Uključeni su učenici u svim razrednim odjelima od 1. do 8. razreda, a tema je uključena u sve predmete. Od ponedjeljka su počele razne radionice, istraživačka i problemska nastava, odrađeno je jako puno terenske nastave, da bi se što bolje upoznala tradicija ovoga kraja. Orijentirali smo se na tradicijsku pripremu jela, kako su nekada naši stari pripremali jela, kako se to u Trnovcu radilo te kako su se obrađivala polja u to vrijeme. Učenici su pozvali djedove i bake koji su bili izvorni govornici onoga vremena kada su bili mali, na koji su način oni sudjelovali u pripremi i u svim tadašnjim potrebnim radovima na poljima - rekla je ravnateljica 

Manifestaciji Dani kruha u trnovečkoj školi odazvao se i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec. 

- Djeca dobiju dojam o tome što znači kruh. Kruh nastaje od zrna koje netko treba posijati. Nije kruh samo pecivo koje oni dobiju, već netko mora i zemlju obraditi, sjeme staviti u zemlju i napraviti sve ostalo što je potrebno. Do kruha nije jednostavno doći i zato mu treba dati posebnu važnost, kako bi djeca stekla poštovanje prema kruhu i prema svemu ostalome što se radi od brašna - istaknuo je načelnik Šamec.

Završetak obilježavanja Dana kruha za učenike Osnovne škole Trnovec bit će u subotu, 20. listopada, u Varaždinu gdje će s djecom iz još 35 školskih ustanova u Varaždinskoj županiji sudjelovati na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. 

 

Komentari