FOTO: Na varaždinskom groblju obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Objavljeno: 04.08.2015. 10:04

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 11:44

Foto: Siniša Sović

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na varaždinskom Gradskom groblju obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Vijence su položili izaslanstvo Varaždinske županije, izaslanstvo Grada Varaždina, predstavnici braniteljskih udruga i Policijske uprave varaždinske, obitelji i prijatelji poginulih boraca.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježava se svake godine 5. kolovoza kao spomen na vojno-redarstvenu akciju "Oluja" kojom je Hrvatska vojska 1995. godine oslobodila okupirani grad Knin. Taj datum označava pobjedu u Domovinskom ratu.

- Prije dvadeset godina Republika Hrvatska konačno je bila u potpunosti samostalna i suverena sa cjelovitim teritorijem u kojem uživamo i danas. Prije dvadeset godina stvoreni su svi uvjeti kako bi naša držav išla naprijed i u gospodarskom i u svakom drugom smislu na bolje. Moramo se podsjetiti tih dana. Mi koji smo onda živjeli pamtimo te dane, a moramo ta sjećanja prenijeti i na naše naraštaje, na naše mlađe. Oni moraju znati što se to događalo i koliko je trebalo znoja, krvi i borbe utkati u ovu Republiku Hrvatsku - rekao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Počast poginulim braniteljima Varaždinske županije dana je minutom šutnje, a potom i molitvom. Kako je rekao varaždinski župan, branitelji naše županije bili su najbolji borci u Domovinskom ratu.

- Uloga branitelja iz Varaždinske županije u Domovinskom ratu bila je izuzetna. Oni su bili izuzetno kvalitetni i hrabri borci, nekad čak i bolji od domicilnih boraca, gdje su branili i oslobađali teritorij. Zato možemo reći da su branitelji Varaždinske županije bili najbolji borci u Republici Hrvatskoj. Mnogi su dali svoje živote u obrani naše države i na tome im trebamo biti vječno zahvalni - istaknuo je Štromar.

Komentari