Tradicionalni pohod

FOTO: Na Veliku Gospu održano proštenje kod Miklinove kapele u Križanču

U četvrtak 15. kolovoza održano je tradicionalno Proštenje na Veliku Gospu kod Miklinove kapele u Križanču.
Objavljeno: 17.08.2019. 13:50

Zadnja izmjena: 17.08.2019. 13:53

U četvrtak 15. kolovoza održano je tradicionalno Proštenje na Veliku Gospu kod Miklinove kapele u Križanču.

Također, tradicionalnom pohodu, pridružili su se i planinari iz Varaždina na 12. pješačko planinarskom pohodu Majci Božjoj u Križanče. Kako kažu planinari, ove godine im se pridružio i načelnik Žarko Rodeš te zamjednik predsjednika Općinskoga vijeća općine Cestica Vlado Hip.

Kao i prošlih godina križ je na početku procesije nosio Josip Kočet iz Križanča, a potom su u procesiji bili muškarci, pa vlč. Mario Filipović i žene koje su predmolile krunicu i vodile pjesmu. 

U hladovini lipa na platou pred ulazom u sakristiju, južno od same kapele, misu je s početkom u 11 sati, predvodio i prigodnu propovijed održao vlč. Dragutin Šimek, župnik iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije Donja Višnjica, a na početku je domaći župnik, vlč. Mario Filipović naglasio da se misa prikazuje i za Anu i Tomaža Mikl koji su 1872. godine sagradili kapelu koju su potom 1896. godine dali i oslikati.

Većina hodočasnika po završetku mise navratila je do šatora kod DVD-a Gradišće gdje su vrijedni vatrogasci za sve sudionike proštenja pripremili tradicionalnu kotlovinu i kuhane kobasice, a za osvježenje na volju posjetiteljima bilo je i domaće vino, bezalkoholna pića i pivo.

Komentari