u ludbregu

Foto - Na 'Županijskoj razglednici' nagrada za životno djelo Ani Rehvald iz Maruševca

Objavljeno: 22.01.2024. 11:16

Zadnja izmjena: 22.01.2024. 11:16

Najuspješnija kulturno-umjetnička društva iz Varaždinske županije predstavila su se jučer u Ludbregu na 6. Županijskoj razglednici, koju je organizirala Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije zajedno s domaćinima, KUD-om "Anka Ošpuh" Ludbreg. 

Na smotri koja je održana pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega nastupili su pobjednici županijskih smotri: Dramska skupina "Komedijaši" KUU Stažnjevec, Tamburaški sastav i ženska vokalna skupina KUD-a "MAK" Trnovec, Tamburaški sastav KUD-a Klaruš Maruševec, KUD Salinovec, Limena glazba DVD Bednja, Vokalni sastav "Acapella" KUD-a Zavičaj Sračinec, Ženski vokalni sastav "Pajdašice" KUD-a "Anka Ošpuh" Ludbreg i Varaždinski folklorni ansambl. 

Čestitke na odličnim rezultatima, kao i na predanom radu na očuvanju tradicijskih plesova, pjesama i kajkavskoga jezika je uputio župan Anđelko Stričak. Dobrodošlicu je svima zaželio i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.  

Nagrada za životno djelo

Predsjednicima društava i voditeljima uručena su priznanja Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije za osvojena prva mjesta na županijskim smotrama te uspješne nastupe na državnim smotrama. Nagradu za životno djelo na području kulturno-umjetničkoga amaterizma za 2023. godinu je župan Stričak uručio Ani Rehvald iz Maruševca.  

Ana Rehvald, 82-godišnja umirovljena učiteljica koja je od 1963. do 1997. godine radila u OŠ Gustav Krklec Maruševec, punih je 25 godina predsjednica KUD-a "Klaruš" Maruševec. Upravo je ona 1998. godine zajedno s nekolicinom zaljubljenika u tradicijsku i folklornu baštinu maruševečkoga kraja osnovala to kulturno-umjetničko društvo. Od tada do danas obnaša dužnost predsjednice te je jedna od zaslužnijih pojedinaca za uspješan rad tog Društva i očuvanje maruševečkih jurjevskih običaja te očuvanje i predstavljanje maruševečke ženske narodne nošnje.  

Komentari