općina donja voća

Foto - Britanski arheolog, znanstvenik i profesor Roberts posjetio spilju Vindiju

Objavljeno: 06.09.2022. 08:35

Zadnja izmjena: 06.09.2022. 08:35

Nakon radnog sastanka u svibnju ove godine, na kojem su prisustvovali stručnjaci za zaštitu spilje Vindije s ciljem uspostavljanja partnerstva, načelnica Sanja Kočet ugostila je britanskog arheologa, znanstvenika i sveučilišnog profesora s londonskog University Collagea Marka B. Robertsa i njegove studente.

Pozivu i posjetu su se priključili predstavnici iz Ministarstva kulture i medija, konzervatorskog odjela iz Varaždina te predstavnici Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, a općinska načelnica Kočet ovom je prilikom istaknula je kako je zabrinjava činjenica da danas, u vremenu kada mnogobrojne zemlje svoja nalazišta s ponosom pokazuju svjetskim znanstvenicima i široj javnosti, lokalitet spilja Vindija - jedno od najvažnijih prapovijesnih nalazišta u Hrvatskoj i srednjoj Europi, još uvijek nije među njima te zapravo prikazuje negativnu stranu odnosa prema značajnoj arheološkoj baštini.

- U značajna nalazišta zasigurno pripadaju Krapina i Vindija. Dok u Krapini postoji suvremeni muzej koji privlači mnogobrojne posjetitelje, na samom nalazištu više nema tragova slojeva u kojima su pronađeni nalazi. U spilji Vindiji. Upravo ti slojevi još postoje, ali su izloženi prirodnim procesima i devastaciji ljudi. Najvažniji dio nalazišta u Vindiji su profili koji su ostali, koji čuvaju zapise naše prošlosti i upravo oni spilju čine atraktivnom za posjete znanstvenika i ciljana istraživanja - rekla je Kočet.

Ono što je napomenuto kod ovog posjeta, a što se isticalo i ranije, u postupku je realizacija adekvatne zaštite i uspostava stalnog nadzora, ali se pozornost skreće i na žurnu sanaciju kao i na zaštitu profila što je zadatak struke i Ministarstva. Nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom uz kontrolirani posjet, spilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi ovog kraja, a onda i čitave zemlje, ali i promocije i razvoja turizma.

Komentari