uzgoj kvalitetnih bikova i krava

FOTO: Hrvatska ima najboljeg bika na svijetu - on se nalazi u Varaždinu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.05.2020. 14:14

Zadnja izmjena: 20.05.2020. 14:39

Foto: Dino Možek

Veliki uspjeh hrvatskog stočarstva postigla je obitelj Šobak iz Stare Kapele koja je uzgojila najboljeg Royalovog bika - bika koji je proglašen najboljim od ukupno 242 genomski testirana Royalova sina u svim uzgojima. Njegov otac Royal je inače jedan od najboljih bikova simentalske pasmine.

Jednogodišnji je Royman doputovao u Centar za osjemenjivanje Varaždin gdje će njegovo sjeme poslužiti za uzgoj novih kvalitetnih bikova i krava. Kako nam je otkrio direktor CUO Varaždin Vladimir Nazansky, Royman najprije mora provesti mjesec dana u karanteni kako bi se testirao na sve zarazne bolesti.

Nakon toga, seli se među odrasle bikove, a nakon pregleda kvalitete sjemena ono se duboko smrzava u tekućem dušiku i zatim prodaje po cijeloj Hrvatskoj, ali i Europi. - Vozimo prodajemo po čitavoj Hrvatskoj, veterinarskim stanicama i svima koji su ovlašteni obavljati umjetno osjemenjivanje. Prodajemo i u BiH, Srbiju, Makedoniju, Tursku i u Njemačku - rekao nam je direktor Nazansky.

Inače, Centar za osjemenjivanje Varaždin jedini je takav centar u Hrvatskoj za proizvodnju sjemena bikova simentalske pasmine, a osnovna djelatnost im je proizvodnja i distribucija duboko smrznutog sjemena bikova te nabava i prodaja tekućeg dušika i opreme za umjetno osjemenjivanje. 

Komentari