svečano otvorenje

Foto - Najbolji informatičari iz 12 srednjoeuropskih zemalja na olimpijadi u Varaždinu

Objavljeno: 25.07.2022. 19:37

Zadnja izmjena: 25.07.2022. 19:37

Prva gimnazija Varaždin domaćin je 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade koja se u Varaždinu održava do 30. srpnja, a svečano je otvorena danas u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole.

Riječ je o međunarodnom natjecanju za učenike srednjih škola u kojem sudjeluje 12 zemalja. Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić istaknula je kako je školi ovo prvi put da su domaćini jednog takvog natjecanja međunarodne razine. Predsjednik Organizacijskog odbora 29. Srednjoeuropske informatičke olimpijade Krešimir Malnar podsjetio je kako Hrvatska na njoj sudjeluje od samih početaka.

- Informatika je zanimanje sadašnjosti, ali i budućnosti. Živimo u digitalnom dobu gdje je ključ uspjeha svake države imati razvijeno gospodarstvo, zasnovano na inovacijama, praćenju trendova, tehnologija, ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja i iskreno vjerujem da među ovim našim učenicima, odnosno svim natjecateljima postoje vrhunski učenici, usudila bih se reći genijalci koji će svoje znanje, vještine i kompetencije u skoroj budućnosti vratiti u naše gospodarstvo - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

'Svi sudionici već su prvaci'

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako je ovo natjecanje izvrsna priprema za Međunarodnu informatičku olimpijadu.

- Ovdje radi kvalifikacija da tako kažemo onih koji će biti u tom segmentu informatičkog promišljanja, informatičkog jezika u top vrhu u svijetu. Ovo je idealan grad i županija za stjecanje novih prijateljstava i to je naša poruka, s obzirom na to da svi koji su dovde došli su na neki način prvaci i trebaju se tako osjećati - rekao Paljak.

'Osmi smo u Europi'

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske natjecanje je podržao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

- Često govorim da naše ekipe, naši mladi, naša djeca kad odu na bilo koje natjecanje da se s njega vrate s određenim medaljama što pokazuje da se u Hrvatskoj s djecom radi, ali to pokazuju i brojke, Hrvatska je osma u Europi po razvoju digitalnih vještina. Mladi Hrvati od 16 do 26 godina su prvi po digitalnim vještinama i korištenju digitalnih vještina u Europskoj uniji. To su brojke koje govore da Hrvatska ima budućnost - zaključio je Gršić.

Komentari