natjecanje orača

Foto - Najbolji orači iz Varaždinske županije odmjerili snage, evo kako je bilo

Objavljeno: 22.07.2022. 11:34

Zadnja izmjena: 22.07.2022. 11:34

Foto: Luka Šalamun

Na parceli iza benzinske pumpe Crodux i Tifon, preko puta Super Nove, održano je 16. po redu Natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje organizira Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom, tvrtkom Furjan produkt i Ministarstvom poljoprivrede, a glavni cilj ovog natjecanja je edukacija, opuštanje, zabava, druženje te razmjena iskustva između poljoprivrednih proizvođača.

- Varaždinska županija podupire ovakva natjecanja, kao i samu poljoprivrednu proizvodnju. Svi smatramo da je oranje lak posao, no to je iznimno bitna agrotehnička mjera. Treba znati uzeti plug i treba znati zaorati, što će nam upravo ovo natjecanje pokazati. Najbolji natjecatelji plasirat će se na državno natjecanje, gdje već godinama naši orači postižu odlične rezultate - rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Ove godine snage je odmjerilo deset orača u kategorijama ravnjaka i premetnjaka. Za svaku od njih definirano je koji se elementi ocjenjuju. Na samom početku natjecatelji otvaraju brazdu, plugovi ravnjaci nakon toga rade naor te se zatim premještaju na svoju parcelu koju izoravaju i završavaju s razorom. Parcele su oblikom i elementima prlagođene kategorijama.

Komentari