Ines Hrain, poznata varaždinska spisateljica, predstavila se i zagrebačkoj publici. U Knjižnici Dugave, koja je dio sustava Knjižnica grada Zagreba, održana je književna večer posvećena cjelokupnom njezinom književnom opusu.

Nakon uvodnih riječi voditeljice Knjižnice Dugave Sanje Lautenbach-Huzjak, o sad već bogatom književnom opusu Ines Hrain govorio je književnik i književni kritičar Denis Peričić, ujedno urednik ili recenzent većine njezinih romana. Istaknuo je da je Ines Hrain u samo devet godina objavila pet zapaženih romana, od kojih prva tri – „Najdeblja“, „Sjajni je bal“ i „Kolagen“ – čine svojevrsnu tematsku varaždinsku trilogiju, opisujući probleme i peripetije hrvatskih „žena na rubu živčanog sloma“.

„Najdeblja“ je prevedena na slovenski jezik, baš kao i četvrti roman, „Pusti otok“. Ta je pustolovna proza namijenjena mladoj publici, koja ju je iznimno dobro prihvatila kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. U petom romanu, „Švedskoj grenčici“, Ines Hrain se uspješno okušala i u kriminalističkom žanru. Smjestivši radnju ponovno u Varaždin, ostvarila je intrigantan hrvatski krimić, što će pokazati i skora radijska adaptacija na Hrvatskom radiju.

Svoj književni izričaj, koji karakterizira tečno pripovijedanje, ilustrirala je sama autorica interpretirajući pojedine ulomke iz romana. Također, najavljen je i novi Inesin roman „Za Rusiju s ljubavlju“, koji će označiti njezin iskorak u područje društvene satire.

Komentari

26.04.2018. 10:05h Zadnja izmjena: 26.04.2018. 10:10