Čiselsko proščenje v Remetincu

Foto - Najstarija novomarofska manifestacija i ove godine okupila sve generacije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.10.2022. 18:54

Zadnja izmjena: 02.10.2022. 18:55

Jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja, Čiselsko proščenje v Remetincu i ove je godine okupilo sve generacije, a glavni organizator, KUD Remetinec ponovno je pokazao kako se čuva tradicija.

Iako je i ove godine održana u nešto smanjenom obliku, u programu je bilo ponešto za svakoga, a središnji dio četverodnevne tradicionalne vjerske, kulturne i zabavne manifestacije, uz vjerski program, bio je Remečki sejem koji je okupio brojne OPG-ove.

-Mještani Remetinca tradicionalno su vezani uz crkvu i u velikom broju pohode samo proštenje. Značaj Remetinca je dalekosežan u povijest, a pogotovo naše remečke crkve koja je unazad 15 godina obnovljena sredstvima Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa. Radi se o jednom kulturnom spomeniku – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Uz KUD Remetinec, organizator Čiselskog proščenja je Turistička zajednica Novog Marofa, a direktorica Turističkog ureda Renata Horvatić pohvalila je KUD koji i dalje čuva tradiciju i stare običaje.

- Čiselsko proščenje nakon dvije pandemijske godine ipak ide u nekom svom starom smjeru. Možda je ove godine nešto manje bogato nego u pretpandemijskima, ali se i dalje održava tradicija ovog kraja što je i najvažnije. To je jedna od najstarijih manifestacija novomarofskog kraja koja je na ponos Remetincu i cijelom ovom kraju – naglasila je Horvatić.

Nakon Sejma kojeg je otvorio gradonačelnik Jenkač, održana je svečana koncelebrirana sveta misa koju je predvodio prečasni monsinjor Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije.

Komentari