prestižna titula

Foto - Nakon Beča, Praga i Amsterdama: Grad Varaždin proglašen Europskim gradom stabala

Riječ je o nagradu koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke,  ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima...
Objavljeno: 26.04.2024. 12:08

Zadnja izmjena: 26.04.2024. 12:11

Foto: Ivana Bertović

Grad Varaždin dobio je još jednu titulu – Europski grad stabala 2024. Riječ je o nagradu koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke,  ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima.

Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni. Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je odluka stigla prije dva dana, a svečano uručenje nagrade bit će u lipnju te dodao:

- Ova nagrada samo potvrđuje ovu urbanu zelenu agendu koju provode Grad i Parkovi. Ovih dana smo završili i nove drvorede u ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani je posađeno preko 30 stabala, napravili smo i drvored kod Autobusnog kolodvora, od jeseni krećemo sa sadnjom tisuću stabala… Grad Varaždin prednjači i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu.

'Naše najveće priznanje'

Direktorica Parkova, Jelena Sekelj, istaknula je kako je ovo najveće priznanje koje su Parkovi dobili kao komunalno poduzeće.

- Za ovu nagradu trebali smo pri prijavi priložiti certifikate djelatnike, katastar stabala, pisali smo o smjernicama i standardima po kojima radimo, koji su nam dugoročni projekti... Članovi Europskog žirija bili su ovdje i pregledali svu dokumentaciju i pogledali po gradu kako se radi. Prvi njihov dojam bio je da smo jako zelen grad i da imamo značajan broj stabla. Ova nagrada je nagrada za sve što smo do sada učinili, ali i obaveza da dijelimo svoje znanje i iskustvo s drugima - kazala je.

Komentari