može li opet sjati punim sjajem

FOTO: Na ovom mjestu izdahnuo je Krsto Frankopan, načelnik želi razvijati turizam, ali?

Gdje je zastalo i u čemu je problem, trenutno nije poznato, no u našoj fotogaleriji možete pogledati ovaj biser za kojega se možemo barem nadati da će jednog dana opet zasjati punim sjajem...
Objavljeno: 26.03.2019. 19:38

Zadnja izmjena: 26.03.2019. 19:49

Foto: Luka Šalamun

U Martijancu smo s načelnikom Draženom Levakom za vrijeme snimanja intervjua obišli zdanje u srcu mjesta koje je nemoguće ne zamjetiti - napušteni Dvorac Patačić-Rauch iz 18. stoljeća, znamenit i kao mjesto na kojemu je 1527. godine umro Krsto Frankopan. 

Tada je to, kažu povijesni podaci - bio kaštel, a od sredine 18. stoljeća dvorac za kojega načelnik Levak smatra kako bi mogao postati temeljem razvoja općinskog turizma, no zbog zamršene povijesti vlasništva trenutno ni sam nije načisto s time od kuda početi.

- Najvažnije je dvorac staviti u bilo kakvu funkciju, jer sada stoji devastiram, a reprezentativna ograda je uništena. Ništa drugo osim glavnog krovišta nije promijenjeno. Da dvorac i ne postane temeljem turizma na ovom području, barem ne bi bio ruglo sela, a to je i centar - rekao nam je tom prilikom Levak.

Od Grčke do Kavkaza

Prema podacima koji su dostupni na općinskoj stranici, od druge polovice 20. stoljeća dvorac se koristo za različite - najčešće neprimjenjene svrhe, a zanimljivo - piše i kako se znamenita građevina početkom 21. stoljeća trebala "namijeniti kulturnim, društvenim i turističkim sadržajima".

Gdje je zastalo i u čemu je problem, trenutno nije poznato, no u našoj fotogaleriji možete pogledati ovaj biser za kojega se možemo barem nadati da će jednog dana opet zasjati punim sjajem. Tim više što perivoj ovoga klasicističkog zdanja, prostran gotovo 3 hektara, sadrži i brojna egzotična drveća - od grčkih sve do onih s Kavkaza.

Pogledajte i zamislite...

Komentari