u podrutama

FOTO Obilježena 26. obljetnica pogibije promatrača Europske zajednice

Objavljeno: 05.01.2018. 14:41

Zadnja izmjena: 05.01.2018. 15:24

Kod kapele u Podrutama obilježena je 26. obljetnica pogibije četvorice talijanskih i jednog francuskog člana promatračke misije Europske zajednice, a vijence su uz brojne prisutne, položili izaslanik Predsjednice Mate Granić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, dožupan Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

Osim spomenutih, svečanom obilježavanju pogibije prisustvovao je i vojni izaslanik obrane Veleposlanstva Republike Italije brigadni general Giuseppe Gimondo te prvi tajnik Claude Girard te Yann Maillard iz Odjela za obranu Veleposlanstva Republike Francuske.

Ovom svečanošću prisjećamo se nemilog događaja iz 7. siječnja 1992. godine kada je na povratku iz Mađarske u Hrvatsku, nenaoružani helikopter s članovima mirovne misije EZ-a u kojem su bili Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne, srušen raketama iz borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske.

Pozdravivši okupljene, gradonačelnik Jenkač rekao je da taj događaj ima velik značaj za Hrvatsku.

- Ovaj događaj je dokazao što smo mi znali, što je govorio i predsjednik Franjo Tuđman i što smo željeli reći svijetu – da smo se mi ovdje branili, a da su neki ljudi napali Hrvatsku i željeli dio njezinog teritorija bez ikakve opravdanosti. Kada su bez ikakvog razloga učinili zločin nad ljudima koji nemaju nikakve veze, nisu hrvatski građani, onda su pokazali kakve su im bile namjere i na koji način i kakvom politikom su se vodili. Nažalost, u obrani suvereniteta poginulo je preko 18.000 Hrvatica i Hrvata, a među njima i oni kojima danas odajemo počast - rekao je Jenkač te zahvalio ministarstvima obrane te vanjskih i europskih poslova.

 

 

 

 

 

Komentari