korisni savjeti i ideje

FOTO Naši proizvođači bučinog ulja u Štajerskoj: 'Štajerska ulaže 600 000 eura godišnje u promociju ulja'

Objavljeno: 15.03.2018. 10:54

Zadnja izmjena: 15.03.2018. 11:10

Kako se bučino ulje proizvodi u Austriji, u pokrajini Štajerskoj, zašto su se tamošnji proizvođači međusobno udružili i na koji način dolaze do kupaca, doznalo je 50-ak članova udruge Varaždinsko bučino ulje i drugi zainteresirani na tamošnjem stručnom izletu. 

Udruga je u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Labugger blizu naselja Lebring kod Graza. Obitelj Labugger predvođena ocem Franzom specijalizirala se za proizvodnju i prodaju bučinog ulja, a osim što svoje ulje plasiraju u trgovine, usmjereni su na prodaju na licu mjesta na svojem gospodarstvu.

Bučino ulje, namazi, čokolada

Ne samo da posjetiteljima u dućanu nude svoje ulje, namaze, čokoladu i druge poslastice s bučinim uljem i košticama, nego na svojem imanju imaju čak i kino-dvoranu i muzej lutaka.

- Godišnje imamo 15.000 posjetitelja, a riječ je o organiziranim grupama iz Austrije, Njemačke i susjednih zemalja. Ovdje mogu pogledati 3D film o proizvodnji bučinog ulja, koji je napravljen za sve, od djece do stručnjaka, a potom ih vodimo u samu uljaru – rekao je Franz Labugger, koji je odgovarao na brojna pitanja naših proizvođača.

Štajerska proizvodnja ulja u brojkama

On je ujedno predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja čak 3.500 članova, proizvođača i uljara, a u toj austrijskoj pokrajini pod bučama je 20.000 hektara površine, imaju 60 uljara i godišnje proizvedu od 60.000 do 70.000 litara bučinog ulja.

Štajersko bučino ulje je zaštićeno pa se pod tim nazivom prodavati može isključivo ulje proizvedeno od koštica u toj pokrajini dok u promociju svojega brenda godišnje ulažu 600.000 eura.

- Mi jesmo jedan drugome konkurencija, ali kada se radi o robnoj marki, tada nastupamo svi zajedno. Bitni su nam prinosi po hektaru, zajedno smo osmislili kartonsko pakiranje koje može koristiti svaki član, a tijelo naše udruge strogo kontrolira proizvode članova – istaknuo je Labugger

Štajerci kao inspiracija 

Udruga Varaždinsko bučino ulje trenutno broji 30-ak članova, pa je proizvođačima buče i uljarima iz svih dijelova Varaždinske županije ovo bila prilika da steknu nova iskustva, ali i dobiju nove ideje kako se probiti na tržište, te kako promovirati i zaštiti brend, a dogovorena je i suradnja dviju udruga. 

Uz članove Udruge, u Štajerskoj su bili i proizvođači iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, djelatnici Savjetodavne službe Varaždinske županije, kao i Tanja Banfić iz Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

 

Komentari