saznali puno zanimljivosti

FOTO Naši učenici iz Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik posjetili su Novu TV i Hrvatski školski muzej

Objavljeno: 18.03.2018. 13:48

Zadnja izmjena: 18.03.2018. 14:15

Polaznici Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik Varaždinske županije svake godine odlaze na terensku nastavu u Zagreb pa su tako ove godine posjetili Novu TV i Hrvatski školski muzej u kojem su saznali zanimljive informacije o nekadašnjem obrazovanju. Pa neka sada kažu da im je teško u školi...

Učenici su najprije upoznali Redakciju informativnog programa, a potom su se uputili prema zgradi Hrvatskog učiteljskog doma i jedinom muzeju u Hrvatskoj specijaliziranom za područje školstva gdje se prikuplja, proučava i izlaže građa iz prošlosti i sadašnjosti hrvatskog školstva i pedagogije.

U muzeju su sudjelovali u dramatiziranoj radionici Pišemo krasopisom, vezanoj uz obuku početnoga čitanja i pisanja – danas u okviru predmeta Hrvatski jezik. Naime, u 19. stoljeću jedan od nastavnih predmeta niže pučke škole bio je i krasopis, a osim što je imao osnovnu zadaću podučiti učenike različitim vrstama pisama (uspravnom, kružnom i kosom), trebao je razvijati osjećaj za lijepo, poticati na urednost, mirnoću, strpljivost, čistoću i red.

Krasopis pisan perom i tintom, bio je i svojevrsna priprema učenika za kasnije zahtjevnije zadatke i druge predmete kroz koje su se provlačili elementi krasopisa kao što je ručni rad, risanje, geometrija, stručni predmeti i drugo, a ujedno su učili pravilno sjediti, pravilno držati pero te odlike lijepoga ponašanja, dok je za sve neposlušne spremna bila tzv. magareća klupa i neizostavna šiba.

Učenike su na terenskoj nastavi pratile njihove profesorice iz Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik: Nataša Sedlar, Sunčica Križan-Kadi, Ivana Canjuga i Sanja Biškup.

Komentari