velika svečanost uz veliko ulaganje

FOTO: Novo kombi vozilo DVD-u Visoko, Mateković i Stričak ugostili vatrogasni vrh

Objavljeno: 19.06.2019. 08:39

Zadnja izmjena: 19.06.2019. 09:20

Dobrovoljno vatrogasno društvo Visoko dobilo je novo vatrogasno kombi vozilo, a na svečanosti primopredaje vozila u Visokom predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader naglasio je da su prvi put značajna sredstva za vatrogastvo, osim za priobalje, namijenjena i vatrogasnim postrojbama u drugim dijelovima Hrvatske.

Do sada su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, kako je naglasio Sanader, iz općekorisnih funkcija šuma davali 7,5 do 8 milijuna kuna za priobalje. Ova Vlada je donijela odluku da se izdvoji 40 milijuna kuna i iz tih sredstava se pokrila cijela Hrvatska, a ne samo priobalje: "Po želji i odluci županijskih vatrogasnih zajednica kupljeni su kombiji, pickupovi i oprema za vatrogasce. Vaša županijska zajednica se odlučila za opremu i kombi vozilo za Visoko. Takvih vozila je trenutno isporučeno 57, a ukupno će ih biti 75", rekao je Sanader u Visokom.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak zahvalio je na donaciji vozila DVD-u Visoko: "Aktualna Vlada premijera Plenkovića na samom početku svog mandata krenula je u izgradnju, opremanje i osposobljavanje svih dionika zaštite i spašavanja. Dobar primjer toga je upravo i DVD Visoko kojem se na sugestiju Županijske vatrogasne zajednice dodijelilo kombi vozilo. Između ostalog, DVD Visoko spada među najstarija društva u državi, aktivni su na području cijele općine kod svih zbivanja i smatram da je dodjela ovog vozila zaslužena. Hvala premijeru Plenkoviću, ministru Tolušiću, predsjedniku HVZ-a Sanaderu i pomoćniku ministra Trutu na ovoj vrijednoj donaciji", rekao je Stričak.

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković je istaknuo da će se s novim vozilom povećati sposobnost stožernog općinskog vatrogasnog društva, koje je prošle godine proslavilo 125. obljetnicu osnutka: "Naš će DVD biti efikasniji i sposobniji za intervencije. U društvu je vrlo aktivan pomladak koji sudjeluje na brojnim vatrogasnim natjecanjima i ovo kombi vozilo omogućit će im odlazak na natjecanja. Ovo je sigurno za našu sredinu, Općinu i Vatrogasnu zajednicu, vrlo vrijedna donacija, jer sami to vozilo ne bismo mogli nabaviti", rekao je načelnik Mateković.

"Do sada smo koristili staro vozilo"

I predsjednik DVD-a Visoko Marijan Marenčić zadovoljan je obnovom voznog parka: Nakon dosta godina dobili smo vozilo koje nam je netko donirao. Do sada smo sve svojim radom, trudom, javljanjem na natječaje, s nešto vlastitih sredstava, morali nabavljati. Ova donacija puno znači za naše članove, djecu, mladež i ostale. Sada na natjecanja, što je osnovni dio djelovanja vatrogasnih društava, možemo ići sigurno. Do sada smo koristili vozilo staro 20 godina. Novo vozilo značit će kvalitetan rad društva, a to je važno zbog okupljanja članstva. Stanovništva je sve manje pa u DVD-u, Vatrogasnoj zajednici i Općini radimo na uvođenju mladih u vatrogastvo – rekao je predsjednik DVD-a Visoko. Podsjetimo da su u Vatrogasnu zajednicu Općine Visoko uključena četiri DVD-a, uz Visoko i ona u Čanjevu, Presečnu Visočkom i Đurinovcu.

Komentari