primopredaja

Foto - Novokom bogatiji za dva nova kamiona za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno: 22.04.2022. 12:20

Zadnja izmjena: 22.04.2022. 12:20

U Novom Marofu kod Novokoma danas je upriličena primopredaju dvaju kamiona za odvojeno prikupljanje otpada na području grada Novog Marofa i općine Ljubešćica.

Kako je rekao direktor Novokoma Marinko Hođa, zapremnina manjeg kamiona je 7,5 kubika, dok je zapremnina većeg kamiona 16 kubika. Proizvođač kamiona je Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Ukupna vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna, od čega je 62 posto sufinancirano od strane Europskog fonda. U projektu, uz Grad Novi Marof, sudjeluje i Općina Ljubešćica koja odnedavno s 1% sudjeluje u suvlasništvu tvrtke Novokom.

- Nadamo se da vozila budu u potpunosti iskorištena. Naš grad je trenutno na 30 posto po odvajanju komunalnog otpada, sada se borimo da taj postotak podignemo s biorazgradivim komunalnim otpadom. Najvažnija je edukacija ljudi kako bismo postigli zadane europske normative u zadanom roku. Divljih deponija nažalost još uvijek ima, unatoč tome što građanima nudimo skupljanje gotovo svih vrsta otpada - rekao je Hođa.

Kako je dodao gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, dva nova vozila dodatno će podići kvalitetu života mještanima.

- U budućnosti svakako razmišljamo o kompostani, što nam je za sada prevelik zalogaj, no kroz biorazgradivi otpad možemo postići zadane količine sakupljanja otpada. Ovo je jedan veliki iskorak za nas, a tu su i kante koje dijelimo građanima. Naravno, sve to povećava opseg posla, no s druge strane takvim investicijama dižemo standarde. Najveće zagađenje je spaljivanje otpada, što ovakim investicijama način pokušavamo spriječiti - rekao je Jenkač.

Komentari