SJEĆANJE NA BLJESAK

FOTO Više od 4.000 članova UDVDR Varaždinske županije obilježili 25. godišnjicu Bljeska

Objavljeno: 01.05.2020. 18:17

Zadnja izmjena: 01.05.2020. 18:38

U prigodi obilježavanja 25. obljetnice oslobodilačke Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, prigodnim komemoracijama u petak ujutro  izaslanstva ogranaka i klubova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Podružnice Varaždinske županije kao i najveće udruge u županiji koja broji više od 4.000 članova po gradovima i općinama županije položili su vijence i zapalili lampione.

U delegacijama ogranaka i klubova bili su i predstavnici gradskih i općinskih vlasti. U Ivancu, Lepoglavi i Bednji uz delegacije UDVDR  bili su i nazočni članovi Hvidre -Ivanec. 


Vojno – redarstvena akcija „Bljesak“ započela je u jutarnjim satima 1. svibnja 1995. i u njoj su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitim udarom iz nekoliko pravaca oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.


Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je okupirao srpski agresor te je nakon gotovo 4 godine uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. Na žalost, oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Komentari