općina maruševec

Foto - Obilježen Dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Maruševcu

Objavljeno: 22.05.2024. 19:01

Zadnja izmjena: 22.05.2024. 19:05

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se danas kako bi se planetarno zaustavio gubitak bioraznolikosti, a tim je povodom održana prigodna svečanost podno stabla tise u Čalincu u Općini Maruševec. 

Prema riječima predsjednice Udruge prijatelja Maruševca Blanke Glavice Ječmenice, ovo je bilo i svojevrsno odavanje počasti višestoljetnoj dami iz Čalinca. Tisa u Čalincu zasađena je početkom 19. stoljeća, u perivoju koji je nekoć okruživao kuriju Pongratz. Dvjestogodišnje stablo tise zaštićeno je 1963. godine Rješenjem ondašnjeg Zavoda za zaštitu prirode SRH, a zbog svojih dimenzija, osobito debla (opseg u prsnoj visini iznosi preko 4,20 m), ubraja se među najveće sađene primjerke te vrste u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša rekao je kako Hrvatska zemljopisno dodiruje tri biogeografske regije što daje uvjete za razvoj životinjskog i biljnog svijeta. 

- Iz tog je razloga Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja Europe po bioraznolikosti, a možemo biti sretni i ponosni što u našem kraju i dalje raste tisa - vrijedan, ali i rijedak zaštićeni objekt prirodne baštine koje se u prošlosti smatralo čuvarom kuće od bolesti i demona - dodao je Klapša.

Komentari