Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

FOTO Obilježen Dan mimoza - iz godine u godinu povećava se broj oboljelih od raka vrata maternice

Objavljeno: 20.01.2018. 15:12

Zadnja izmjena: 20.01.2018. 15:18

Danas je na Franjevačkom trgu obilježen 11. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Susret s građanima i informiranje o prevenciji i liječenju ove bolesti organizirala je Služba za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin, a pridružili su se Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i školska medicina te Varaždinska županija.

U Varaždinskoj županiji godišnje se dijagnosticira 10-15 novih slučajeva karcinoma, a 3-4 žene umru od ove bolesti. 

- Karcinom vrata maternice je specifična vrsta raka jer obolijevaju žene mlađe životne dobi, između 40 i 55 godine živote. To su žene koje su aktivne u obitelji i na poslu. Specifičan je i po tome što se zna uzrok – infekcija humanim papiloma virusom, no postoje dva efikasna oruđa u borbi protiv raka vrata maternice – cjepivo protiv HPV-a i ginekološki pregled s PAPA testom koji otkiva infekciju i njezinu posljedicu - istaknula je pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek

Povećava se broj oboljelih od raka vrata maternice

U 2017. godini u Varaždinskoj županiji dijagnosticirano je 12 karcinoma, 2016. sedam, a 2015. devet. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaća žene od 25. do 64. godine života, kojima su slani pozivi za preglede. 

- Trenutno je program u reorganizaciji i pilot-projekt se provodi u Virovitičko-podravskoj županiji koji će pokazati koji je sustav organizacije najbolji da bi se postigao što bolji odaziv. Mi smo u 2016. godini bili u hrvatskom vrhu među županijama s odazivom žena na preglede u primarnoj ginekologiji preko 60 %“ - kazala je Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije

Cijepljenje je besplatno za djevojčice i dječake u 8. razredu

Važno je istaknuti kako je cijepljenje u Hrvatskoj u 2018. godini besplatno za sve djevojčice i dječake u osmom razredu osnovnih škola, a cjepivo učinkovito štiti od tipova HPV-a koji su uzročnici karcinoma vrata maternice. 

Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji dali su posebna savjetnica Natalija Martinčević te zamjenici župana Robert Vugrin i Tomislav Paljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat, te županijski vijećnici Vlasta Cindrić i Nenad Koščak. 

Komentari