palača herzer

Foto - Obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Objavljeno: 21.09.2022. 20:30

Zadnja izmjena: 21.09.2022. 20:30

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim govorima  kod Križa zahvalnosti u Varaždinu obilježena je 31. godišnjica Dana oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Vijence su položili članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije, članovi braniteljskih udruga, a zajednički vijenac su položila i izaslanstva Varaždinske županije, župan Anđelko Stričak, zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec te predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenik Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

Počast su odali i predstavnici PU varaždinske, kao i državni tajnik u MORH-u brigadni general Zdravko Jakop te državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović. Molitvu za sve poginule, nestale, preminule branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola iz Varaždina.

Prisutnima se u ime svih branitelja obratio Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma" koji je podsjetio na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koje potvrđuju kako su Varaždinski dani rata donijeli značajnu prevagu u Domovinskom ratu. 

Čestitke je uputio i gradonačelnik Bosilj zahvalivši braniteljima na uspostavi i izgradnji Domovine dok je predsjednik Županijske skupštine Križanić dodao kako su Varaždinski dani rata prije 31 godinu bili ogromna prekretnica u nametnutom ratu, a to se na svim bojištima brzo osjetilo.

- Osim oslobađanja Varaždina, naši hrabri branitelji dokazali su svoju hrabrost i domoljublje diljem Hrvatske, od Slavonije, Zadra pa sve do Južnog bojišta i na tome im velika i vječna hvala - rekao je Križanić.

Zdravko Jakop, državni tajnik napomenuo je kako zbog onih koji su dali velik doprinos i svoje živote u stvaranju hrvatske države ne smijemo posustati u stvaranju države kakvu su oni zamislili.

Nakon svečanost kod Križa zahvalnosti u palači Herzer otvorena je prigodna izložba naziva "Ratni put 7. gardijske brigade "Puma", priređena u povodu obilježavanja 30. obljetnice osnutka te hrvatske vojne postrojbe, a izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović.

Komentari