Danas je obilježena 29. obljetnica Dana oslobođenja Grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije. U 9 sati u varaždinskoj katedrali služena je sveta misa, a u 10:30 sati kod spomen križa uz crkvu svetog Nikole u Varaždinu položeni su vijenci u spomen na poginule branitelje.

Vijence su položila izaslanstva varaždinskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada i županije, policije i vojske te državnih vlasti uz kraće prigodne govore. Na pripremnim sastancima najavljeno je kako će slijedeće godine, u nadi da će se popraviti situacija sa korona virusom, organizirati veličanstvena proslava okrugle 30-te obljetnice oslobođenja Varaždina.

Pobjeda varaždinskih obrambenih snaga u rujnu 1991. godine jedna je od najvažnijih i najsvjetlijih pobjeda hrvatskih snaga na početku Domovinskog rata. Zahvaljujući pravovremenim pripremama, odlučnosti branitelja, organiziranim akcijama u kojima su sudjelovali pripadnici policije, odreda Narodne zaštite, Zbora narodne garde, pete bojne 1. A brigade te pomoći iz susjednih gradova i općina u Varaždinu je izborena pobjeda koja je imala dalekosežne posljedice na daljnji tijek Domovinskog rata.

Obrambenim akcijama, osvajanjem važnih vojnih objekata i skladišta, te pregovorima cijeli korpus tadašnje jugo-vojske prisiljen je na predaju, a hrvatske snage zarobile su velike količine naoružanja i vojne tehnike. Građani Varaždina u nedjelju 22. rujna 1991. godine izašli su, nakon desetak dana neizvjesnosti i boravka u skloništima, na ulice slaveći pobjedu i branitelje, pa se i danas s ponosom sjećaju na te slavne dane varaždinske povijesti.

Komentari

22.09.2020. 12:06h Zadnja izmjena: 22.09.2020. 12:11

Foto: Dino Možek