oboli 10 na 100 000 pacijenata

FOTO Obilježen Svjetski dan borbe protiv TBC-a, bolesti iz prošlosti koja je aktivna i danas

Objavljeno: 26.03.2018. 18:41

Zadnja izmjena: 26.03.2018. 19:02

24. ožujka, prije 136 godina, Robert Koch otkrio je uzročnika tuberkuloze – Kochov bacil. U spomen na to otkriće, taj dan se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Iako se javlja u dalekoj prošlosti, te je kroz stoljeća bila na prvom mjestu liste zaraznih bolesti u svijetu, i danas kada je broj oboljelih i umrlih od tuberkuloze manji, ona se još uvijek ne može nazvati bolešću prošlosti.

Što se tiče broja oboljelih na području Hrvatske incidencija tuberkuloze je otprilike deset pacijenata na sto tisuća stanovnika, što nije zabrinjavajuća situacija i Varaždinska županija prati taj trend.

- Iako smo očekivali da bi se broj oboljelih mogao smanjiti to se ne događa jer uvijek imate izvor tuberkuloze kod pacijenata koji su komorbidirani, odnosno imaju neku bolest koja smanjuje njihov imunitet kao što je npr. šećerna bolest ili neke određene bubrežne bolesti, pa zbog pada imuniteta dolazi do aktivacije tuberkuloze. Kako se bolest širi aerosolom, odnosno kašljanjem, kihanjem, govorom, smatra se kako jedan pacijent tijekom godine može zaraziti 10 do 15 drugih osoba – pojasnila je doktorica Suzana Smrekar Sironić

Simptomi na koje morate obratiti pozornost

Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik referentni je centar za multirezistentnu tuberkulozu za cijelu Hrvatsku kamo na liječenje dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske, ali i iz jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Kod aktivne plućne TBC, čak i kada je ona umjerena ili teška, bolesnik ne mora imati nikakvih simptoma osim što “se ne osjeća dobro”, ili može imati specifičnije simptome, može gubiti na tjelesnoj težini, imati simptome kašlja, a u iskašljaju im se može pojaviti i krvi. To je jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti potraže liječničku pomoć.

- Tuberkuloza je izliječiva bolest, a najefikasniji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje osoba oboljelih od aktivne i latentne tuberkuloze te aktivno traženje i obrada njihovih kontakata – ističe Martina Hajduk

 

 

Komentari