prisjećanje

Foto - Obilježena 31. godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice u Podrutama

Četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice, poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.01.2023. 12:23

Zadnja izmjena: 10.01.2023. 12:42

Foto: Boris Matijašec

Danas se u Podrutama obilježila 31. godišnjica pogibije članova Promatračke misije Europske, a svečanost se održala kod komemorativne kapele u Podrutama.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice - Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne su 7. siječnja 1992. godine poginuli u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim se petorica članova mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku. 

- Zahvala svima vama koji se okupljamo ovdje i odajemo počast onima koji su prije 31 godinu bili mučki ubijeni upravo na nebu iznad Podruta. Prije 31 godinu oni su došli da donesu miru, da svjedoče o miru, da potaknu prestanak ratnih sukoba, ali je nažalost njihova žrtva utkana u priznanje Hrvatske. Ovo je jedan od događaja koji je dao pečat u nastojanju hrvatske države i političkog vrha da dokažemo tko je žrtva, a tko agresor - rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Ispred Varaždinske županije okupljenima se obratio predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

- Taj čin pogibije časnika nije bio uzaludan. Taj čin je nakon nekoliko dana rezultirao prizavanjem naših prijatelja susjeda, a kasnije i drugih članica ondašnje Europske zajednice i drugih svjetskih država. Mi smo se ponadali da će to pomoći razrješavanju ratnih sukoba i da će neprijatelj biti nlaži, no upravo su nakon tih događanja bili još brutalniji - rekao je između ostalog Križanić.

Svečanosti su osim predstavnika iz Novog Marofa i Varaždinske županije prisustvovali i Dragan Lozančić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman,ministar vanjskih i europskih poslova uz pratnju generala bojnika Dragutina Repinca, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medveda, brigadni general Zdravko Jakop te izaslanici iz stranih veleposlanstava. 

Komentari