međimurska županija

Foto - Obilježena godina dana djelovanja Metalske jezgre u Međimurju

Piše: Iva Habulan

Objavljeno: 05.02.2022. 12:04

Zadnja izmjena: 05.02.2022. 12:04

Prije godinu dana Međimurje je dobilo svoj prvi razvojno-edukacijski centar, Metalsku jezgru, ujedno i prvu znanstveno-istraživačku ustanovu koja je u vlasništvu jedne županije.

Projektom vrijednim više od 35 milijuna kuna rekonstruiran je i revitaliziran objekt unutar bivše čakovečke vojarne, danas Centra znanja Međimurske županije. Glavnina aktivnosti Metalske jezgre provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari (IoT) i Laboratorij za prototipiranje te kroz Odjel za tehnologiju čija je najvažnija aktivnost transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište.

Gospodarstvenicima se nudi mogućnost korištenja najsuvremenijih 3D skenera, 3D optičkog mjerenja, virtualnog sustava za trening zavarivanja te programa za povratno inženjerstvo, 3D modeliranje, simulaciju lijevanja i dva 3D printera, u FDM i DMLS tehnologiji. 3D printer u FMD tehnologiji jedini je printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj, prvi najbliži nalazi se u Milanu, a kombinacija spomenute opreme jedinstvena je u ovom dijelu Europe.

Suradnja s fakultetima i centrima

Ekipu Metalske jezgre čine ravnatelj Mario Šercer i voditeljice odjela Ivana Mihalic Pokopec, Marina Grabar Branilović, Luka Kovačić i Slađana Radek. Od samih početaka surađuju sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim organizacijama, poput Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, FOI-om u Varaždinu, Međimurskim veleučilištem u Čakovcu, a odličnu suradnju uspostavili su i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Bayreuth, Tehničkim sveučilištem Darmstadt i Razvojno edukacijskim centrom Herman Holl Sveučilišta u Reutlingenu.

U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu s Katedrom za konstruiranje i razvoj proizvoda u Metalskoj jezgri Čakovec izrađen je prvi diplomski rad čiji je eksperimentalni dio u potpunosti odrađen na uređaju EOS M 290. Metalska jezgra sudjelovala je i u izradi dijelova bolida koje razvija FSB Racing team, a u suradnji s Regionalnim centrom izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA ispisom 3D tehnologije izrađeni su dijelovi robota Ronna koji na odjelu neurokirurgije KBC Dubrava asistira prilikom izvođenja operacija.

Komentari