sjećanje na žrtve

Foto - Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno: 26.01.2022. 14:31

Zadnja izmjena: 26.01.2022. 14:37

Danas je na Židovskom groblju u Varaždinu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Obilježavanju su prisustvovali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj zajedno s veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ilanom Morom te predstavnicima Židovske općine.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na godišnjicu oslobađanja zatvorenika iz najvećeg koncentracijskog logora Auschwitz kako bi se prisjetili na sve žrtve nacističkih progona tijekom Drugog svjetskog rata.

Programu obilježavanja priključio se i Gradski muzej Varaždin. Gradonačelnik Neven Bosilj i veleposlanik Nj. E. g. Ilan Mor posjetili su palaču Herzer, gdje se u suorganizaciji sa Židovskom općinom Zagreb, održava izložba te projekcija dokumentarnog filma Sjećanje na Evu Akreman. Eva Akerman rođena je Varaždinka iz ugledne židovske obitelji Krajanski, jedina je iz svoje obitelji preživjela holokaust, a preminula je prošle godine. 2018. godine proglašena je počasnom građankom Grada Varaždina. Izložba s obiteljskim uspomenama i slikarskim radovima Eve Akerman besplatno je dostupna za razgled do 27. veljače.

 

Komentari