općina sveti đurđ

Foto - Obilježeno je 150 godina rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrženica

Objavljeno: 28.06.2022. 14:19

Zadnja izmjena: 28.06.2022. 14:22

Foto: Studio Vipro

Prigodnom proslavom obilježena je 150. obljetnica osnutka DVD-a Hrženica, najstarijeg europskog dobrovoljnog vatrogasnog društva na selu.

Pokrovitelj ove manifestacije, u sklopu koje je pred oko 170 okupljenih vatrogasaca na uporabu slavljenicima predan novi barjak bila je Općina Sveti Đurđ. Nakon mimohoda, održana je svečana sjednica, gdje je predsjednik DVD-a Hrženica Ivan Debelec, u svom uvodnom govoru spomenuo kako je izuzetno ponosan na sve što su članovi DVD-a Hrženica odradili u proteklih 150 godina. Dodao je kako smatra da rad i trud članova nisu dovoljno prepoznati od strane viših instanci te kako smatra da je DVD Hrženica nepravedno zakinut prilikom opremanja vatrogasnih društava vozilima i opremom koja dolazi sa viših razina.

Prigodnim govorom prisutnima se obratio i glavni pokrovitelj proslave, načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany, koji je zahvalio članovima na radu te dodao kako je ponosan na vatrogasce koji djeluju u svim društvima na području Općine. Spomenuo je i kako Općina financira rad vatrogasnih društava s 15 % izvornih prihoda proračuna, što je više od propisanog zakonskog minimuma, ali to je zato, kako je rekao, jer vatrogasci koji su prva crta obrane naselja to svojim radom zaslužuju.

'Pravi primjer domoljublja'

Župan Anđelko Stričak je istaknuo je važnost vatrogastva u manjim sredinama te istaknuo zadovoljstvo viđenim na organiziranoj državnoj vježbi "Sigurnost 22" koja je održana u Hrženici, a gdje je sudjelovalo 200-tinjak sudionika iz tri županije. Također je dodao kako je bavljenje vatrogastvom i pomaganjem ljudima u nevolji pravi primjer domoljublja. Također je obećao kako će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao u daljnjem opremanju DVD-a Hrženica potrebnom opremom.

Rođendansku tortu su zajednički razrezali načelnik Općine Sveti Đurđ, Josip Jany te gospodin Grant Smith, predstavnik gosta iz Velike Britanje, a nakon prigodnih govora uručeni su pokloni i zahvalnice. Vatrogasno odličje za posebne zasluge u vatrogastvu, svojevrsno priznanje za životno djelo u domeni vatrogastva, primio je dugogodišnji zapovjednik DVD-a Hrženica gospodin Stjepan Novak.

Priznanja i nagrade

Spomenicu vatrogasni veteran primili su Ivan Sabol, Zvonko Novak, Josip Kristanović te Ivan Horvat dok su veterani Ivan Novak Stariji, Pavao Kristanović, Stjepan Horvatić te Ivan Stančin primili prigodne nagrade za svoj dosadašnji rad u društvu. Zlatnu vatrogasnu medalju primili su Zlatko Mihica, Dragutin Kraljić, Dražen Debelec i Zvonko Novak dok su zlatnu vatrogasnu plamenicu primili Miro Horvatić, Dražen Novak i Josip Hižak.

Srebrnu vatrogasnu medalju primili su Matija Novak, Dragan Kolesarić, Goran Srnec, Franjo Horvat i Ivan Horvat, dok su srebrnu vatrogasnu plamenicu primili Goran Čanaki, Boris Crnković, Mirko Stančin te Ivan Debelec. Brončanu vatrogasnu medalju primili su Nikola Juričan, Tatjana Novak, Dalibor Kare, Ivana Debelec, Ivana Novak, Lea Krušec, Jasmina Premužić, Tina Blažic i Tea Blažic, dok su brončanu vatrogasnu plamenicu primili Luka Gašparić, Valentino Premužić, Dario Novak, Željko Ivanuša, Nenad Srnec i Dražen Krušec.

Pripadnici vatrogasne mladeži, njih 20-tak kao i 18 pripadnika pomlatka te njihove voditeljice, primili su priznanja za svoj rad u okviru natjecateljskih odjeljenja. Zahvalnice za svoj rad u okviru DVD-a Hrženica primilo je i 20-tak ostalih članova koji aktivno pomažu rad DVD-a Hrženica.

Komentari