općina cestica

Foto - Od protekle nedjelje pa sve do kraja berbe vinograde će 'štititi' i klampotic

Objavljeno: 02.08.2022. 09:42

Zadnja izmjena: 02.08.2022. 09:42

Da bi se ptice odvratile od slijetanja u vinograd, u cestičkom kraju od davnina se udomaćio običaj postavljanja klampotica, a kojem je osnovni zadatak da svojom bukom i "klampanjem" odvrati ptice od slijetanja u vinograd. 

Tradiciju postavljanja klampotica posljednjih desetljeća provode i članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, a ovogodišnja manifestacija održana je protekle nedjelje u vinogradu obitelji Petric. Sama manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Cestica. Okupljanje je započelo ispred klijeti, a pred polazak u vinograd na puštanje klampotica u pogon okupljene vinogradare pozdravio je Marijan Županić, predsjednik Udruge. 

Od strane pokrovitelja bili su prisutni općinski vijećnici Denis Kotolenko i Tanja Veršić koja je zajedno s vlasnicom Tatjanom Petric simboličnim potezanjem vrpce oslobodila krila klampotica za nesmetanu vrtnju. 

Ovogodišnjoj manifestaciji "Podizanje klampotica" tijekom popodnevnih sati bilo je prisutno stotinjak ljudi, a uz članove Udruge bili su prisutni i brojni koji do tradicije i očuvanja starih običaja drže. Tako je u popodnevnim satima u posjet rodnom kraju došao i vlč. Ivan Žmegač, a dobrom raspoloženju doprinjeli su i mladi tamburaši iz tamburaškog sastava "Kandidati".

Komentari