strast za prikupljanjem

FOTO: OD RIMA DO NDH I JUGOSLAVIJE Danas u Turistu održan Sajam kolekcionarstva - evo što smo sve vidjeli

Objavljeno: 10.12.2016. 12:22

Zadnja izmjena: 10.12.2016. 12:23

Foto: Željko Porobija

Još od vrlo davnih vremena određeni su ljudi imali strast za stvaranjem kolekcija vrijednih i zanimljivih predmeta. Radi se o hobiju koji uglavnom iziskuje dosta vremena i još više novaca, a danas su se u varaždinskom hotelu Turist okupili upravo takvi entuzijasti iz raznih mjesta naše domovine

Prvi na koga nailzaimo je Zlatko iz Dunjkovca kod  Nedelišća, čiji je stol prepun albuma s poštanskim markama iz raznih područja i vremena. Ne zna nam reći koliko ih uopće ima, jer, kako kaže, to se ni ne pita prave kolekcionare. Mjesečno za svoj hobi izdvaja par stotina kuna i tako već preko 20 godina. Ovdje je došao prodati neke duplikate i albume koje je osobno izradio kako bi prikupio novaca za nastavak svog zahtjevnog hobija.

Kako postati najveći kolekcionar

Ivan je došao iz Križevaca i njegova strast su predmeti povezani s vojskom. Pokazuje nam jedan veliki raketni njemački pištolj iz Drugog svjetskog rata. A tu su i razni drugi pištolji, bodeži i sablje koje Ivan ovdje prodaje kako bi nabavio neke druge stvari koje ga zanimaju.

- Možete bez problema sve nabaviti, ako hoćete već sutra postanete najveći kolekcionar u Varaždinu, samo ako imate novaca. - objašnjava nam Ivan tajnu uspjeha u ovom hobiju.

A svojom je pojavom i zbirkom jako zanimljiv i Slobodan pl. Pukanić iz Velike Gorice. Po stažu je najstariji živući član Hrvatskog numizmatičkog društva - još od davne 1967. Imao je svojedobno i tvrtku Andavtonia Antiqva, koju je ugasio zbog odlaska u mirovinu. Ali u toj mirovini ne miruje nego i dalje obogaćuje svoju pozamašnu kolekciju novčanica od kojih su neke još iz perioda Rimskog Carstva.

- Za nas numizmatičare nije najbitnije koliko je stara novčanica. Možete vi imati i neku jako staru novčanicu, ali ako nije potpuno sačuvana njezina je vrijednost mala. - strpljivo nas podučava Ivan osnovama numizmatike. I on je tu da bi prodao duplikate kako bi mogao nabaviti neke primjerke koji nedostaju njegovoj kolekciji. Dio eksponata koje zasigurno vrijedi pogledati izbliza prikazujemo vam u našoj fotogaleriji.

Komentari