prilika za one od 18 do 33

FOTO Održan Eurodyssey forum u Bruxellesu: Varaždinska županija 11 godina u programu razmjene mladih

Objavljeno: 26.04.2018. 09:13

Zadnja izmjena: 26.04.2018. 09:17

Eurodyssey je međuregionalni program razmjene mladih, koji se provodi pod pokroviteljstvom Skupštine europskih regija od 1985. godine. Radi se o programu koji mladim ljudima u dobi od 18 do 33 godine omogućuje da tijekom tri do sedam mjeseci stječu radno iskustvo i uče jedan od europskih jezika.

Prošle godine je u programu sudjelovalo 328 mladih iz različitih europskih regija, dok Varaždinska županija u Eurodyssey programu sudjeluje od 2006. godine, a do sada je u njemu sudjelovao 71 kandidat.

To su podaci izneseni na godišnjem forumu ovoga Programa, koji je u Bruxellesu od 18. do 20. travnja okupio koordinatore iz različitih europskih država, a Varaždinsku županiju predstavljala je koordinatorica Larisa Križan Breljak. Na Forumu je napravljena analiza dosadašnjih aktivnosti i dogovorene su buduće aktivnosti, a raspravljalo se i o izazovima s kojima se regije susreću prilikom provedbe Programa. Većina mladih ubrzo po završetku prakse u sklopu Eurodyssey programa nalazi posao, a ovo iskustvo vrijedna je „ulaznica“ u svijet rada.

- Za kandidate s područja Varaždinske županije, koji imaju od 18 do 33 godine te se žele uključiti u međunarodni program razmjene mladih Eurodyssey, uskoro će na službenim stranicama Varaždinske županije biti objavljen javni poziv za sudjelovanjem. Cilj Programa je, naravno, da se mladi ljudi nakon prakse i stečenih iskustava vrate u svoju regiju i stečeno znanje primijene u svojim lokalnim radnim sredinama – rekla je Larisa Križan Breljak 

U proteklih 30-ak godina Eurodyssey program postao je zaštitni i prepoznatljiv znak međuregionalne suradnje i jedinstven projekt razmjene mladih u kojem se primjenjuje individualan pristup svakoj mladoj osobi. Ciljevi programa su, osim profesionalnog usavršavanja, upoznavanje kultura i povijesti EU te jačanje suradnje između regija i poslodavaca.

-Zahvaljujući Eurodyssey programu, zavolio sam Varaždinsku županiju koja mi je bila ugodno otkriće. Danas mogu reći da nimalo ne žalim što sam se prijavio za Eurodyssey program te se odlučio za Varaždinsku županiju i Hrvatsku. To bih svakako preporučio svim mladim ljudima. Sudjelovanjem u ovom Programu otvorile su mi se nove mogućnosti zapošljavanja, a poslodavci vrlo pozitivno gledaju na činjenicu kad odradiš praksu u nekoj stranoj državi - ispričao je Guillaume Ligot iz Belgije, koji je kao vježbenik boravio u Varaždinskoj županiji 2016. godine.

 

 

 

 

Komentari