više desetaka hodočasnika

Foto - Održan jubilarni 30. svibanjski Marijin put u Klenovniku

Objavljeno: 15.05.2023. 09:39

Zadnja izmjena: 15.05.2023. 09:39

Jubilarni 30. Marijin put u Klenovniku održan je u subotu 13. svibnja, na radost više desetaka hodočasnika, koje nije obeshrabrilo najavljeno kišno nevrijeme.

Uz razmatranje otajstava života, smrti i uskrsnuća Isusa Krista i njegove majke Blažene Djevice Marije, hodočasnici su molili krunicu, pjevali i uspinjali se putem oko 4,5 kilometara, od Klenovnika do kapele sv. Vuka u Vukovoju, na 473 metra nadmorske visine.

Kod kipa sv. Ivana Nepomuka, praškog mučenika iz 14. stoljeća, koji se već stoljećima nalazi na mostu u središtu Klenovnika, okupljene hodočasnike pozdravio je na početku okupljanja predvoditelj pobožnosti mons. Nedjeljko Pintarić, prisjetivši se revitalizacije pobožnosti i obnove pilova otajstava krunice 2008. godine, prigodom proslave 500. obljetnice kapele sv. Vuka. Tijekom sljedećih 7 godina, do 2015. godine, 4 su postaje rekonstruirane na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.

Budući da je tog dana prema katoličkom kalendaru spomendan Gospe Fatimske, mons. Pintarić je potaknuo je nazočne da razmišljaju o čudesnim događajima u Fatimi 1917. godine te Gospinim porukama i pozivu na molitvu, pokoru i obraćenje, koje su djeca-pastiri Lucija, Jacinta i Franjo prenijeli, pozivajući na molitvu za mir.

Misno slavlje u kapeli sv. Vuka, nakon pobožnosti Marijina puta, predvodio je i propovijedao mons. Pintarić, u koncelebraciji s klenovničkim župnikom vlč. Josipom Jagarčecom, koji je zahvalio svim hodočasnicima što su se priključili rijeci hodočasnika koja dolazi već stoljećima u tu drevnu kapelu sv. Vuka.

Grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova, koje su se tijekom stoljeća više puta dizale iz pepela i obnavljale.

Zadnja je obnova zajamčila dugotrajniju budućnost, a zanimanje hodočasnika za taj kraj, koji su tijekom godina sve brojniji, potvrda je jedinstvenost tog ambijetalnog sklopa prirode i pobožnosti u Hrvatskoj i šire.

Komentari