varaždinske toplice

Foto - Održan posljednji ispraćaj žrtava II. svjetskog rata ekshumiranih u Leskovcu

Objavljeno: 25.09.2022. 14:57

Zadnja izmjena: 25.09.2022. 14:57

Foto: Boris Matijašec

U Varaždinskim Toplicama danas je na groblju Svibovec održan posljednji ispraćaj i pokop žrtava Drugog svjetskog rata ekshumiranih na lokaciji Leskovec (predio Jakšenica).

U sklopu događaja održan je komemorativni program - sprovodna misa za žrtve koju je predvodio mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom, kao i sâm obred pokopa. Kako je bilo rečeno, u dvije grobne jame pronađene su ukupno 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrđene su na minimalno 37 lubanja ozljede koje su nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću.

- Okupili smo se danas ovdje zbog svih njih da im na zadnjoj postaji vratimo poštovanje i dostojanstvo predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku ili broj. Povijest ne možemo promijeniti, kao ni stravične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati na potpori svima kako bi se na temelju činjenica utvrdile povijesne istine. To je naš dug prema žrtvama, istini i pravednosti. Izražavam najdublje poštovanje prema svim nedužnim ljudima koji su patili i u neljudskim uvjetima izgubili svoje živote. Neka njihove kosti u novom našem mjestu počivaju u miru - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.  

Zamjenica župana Silvija Zagorec dodala je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vredniji od bilo čega te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

- Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile - rekla je Zagorec.

Komentari