palača patačić

Foto - Održan prijem za varaždinskog umjetnika Vudraga zbog izuzetnog uspjeha

Objavljeno: 16.06.2023. 14:14

Zadnja izmjena: 16.06.2023. 14:17

Istaknutom i svjetski poznatom varaždinskom umjetniku Nikoli Vudragu danas je javno je na prijemu u palači Patačić na velikom uspjehu u ime Grada Varaždina čestitao zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Skulptura Nikole Vudraga "Iron Maiden - Čelična djeva" prodana je na dobrotvornoj aukciji u Varšavi za rekordnih 712 tisuća eura čime je varaždinski umjetnik postao vijest u hrvatskim i svjetskim medijima. Na aukciji je prikupljeno ukupno 1,3 milijuna eura čime je srušen rekord u visini sredstava ikad prikupljenih na aukcijama u Poljskoj. Sredstva prikupljena prodajom skulpture te djela ostalih poljskih umjetnika namijenjena su u humanitarne svrhe za obrazovanje djece u Gani i ukrajinsku mladež.

Čestitku zamjenika Miroslava Markovića u palači Patačić primio je zajedno sa svojom suprugom Paulom Banić-Vudrag, a prijemu je nazočila i Lucija Dugandžić, voditeljica Odsjeka za kulturu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina.

Nikola Vudrag u svim varaždinskom ateljeu  neumorno stvara pa je nastavak prijema protekao o radnom tonu. Naime, Grad Varaždin je pokrenuo je pripreme kako bi se tijekom kolovoza i tijekom Špancirfesta u varaždinskom gradskom parku, Šetalištu Vatroslava Jagića privremeno postavilo desetak djela, skulptura Nikole Vudraga. Želja je domaćoj publici ali i gostima poznatog festivala pokazati djela koja su vrlo tražena i kojima varaždinski umjetnik oduševljava ljubitelje umjetnosti u cijelom svijetu.

Postavu skulptura u Varaždinu Nikola Vudrag iskoristit će također za pripremu vizualnih materijala potrebnih za izložbe koje slijede u Sologni kod Pariza 2024. godine, zatim u Europskom kulturnom centru u Veneciji te Saatchi Gallery u Londonu 2025. godine.

Komentari