GRAD IVANEC

Foto - Održan šesti hrvatski festival kiparenja motornom pilom u Salinovcu

Objavljeno: 02.08.2021. 18:25

Zadnja izmjena: 02.08.2021. 18:25

U parku osnovne škole Tina Ujevića u Salinovcu, proteklog je vikenda održan je šesti hrvatski festival kiparenja motornom pilom u organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec.

Festival je i ove godine okupio kipare s područja cijele Hrvatske, ali i šire pa su tako u Salinovec stigli kipari iz Slovenije i Mađarske, što Festivalu daje međunarodni karakter. Na Festivalu je sudjelovalo 11 afirmiranih kipara. Svoju su vještinu i umijeće pokazali u izradi glavne skulpture velikih dimenzija motornom pilom te u disciplini Speedecarving.

Pobjedu je u izradi glavne skulpture odnio Bogdan Jerič iz Slovenije, a pobijedio je sa skulpturom lovačkog motiva. U disciplini Speedecarving pobjeda je ove godine također otišla u Sloveniju, pobijedio je kozorog u izradi Matije Vavdija.

Šesti hrvatski festival kiparenja motornom pilom otvorio je dogradonačelnik grada Ivanca Marko Friščić. -DŠR Salinovec jedna je od najstarijih i najaktivnijih udruga na području grada Ivanca, čestitam vam 40 godina rada, kojeste proslavili prošle godine kada se nažalost nismo mogli okupiti. Ponosni smo na ovaj Festival i njegovu jedinstvenu koncepciju na razini Hrvatske. U Gradu Ivancu uvijek ćete imati partnera i podršku - rekao je dogradonačelnik u svojem obraćenju na svečanom otvorenju Festivala.

Razni motivi

Više od 1.500 posjetitelja obišlo je Salinovec u dva dana Festivala, a mogli su vidjeti precizne ruke, umijeće i vještinu kiparenja na ovaj poseban, zahtjevan i iznimno težak način – motornom pilom. Inspiracije i mašte nije nedostajalo pa se tako u drvenom izdanju mogao vidjeti i vilenjak Dobby iz Harry Pottera, a uz to bilo je tu i raznih motiva iz prirode, povijesti, glazbe i ostalo.

Komentari