općina donja voća

Foto - Održana manifestacija 'Spilja Vindija - naša prošlost i budućnost'

Objavljeno: 06.06.2022. 19:07

Zadnja izmjena: 06.06.2022. 20:18

Jučer je na prostoru ispred špilje Vindije u Donjoj Voći, održana 7. po redu kulturna i edukativna manifestacija "Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost".

Članovi KUD-a Voća, oživjeli su praljude, ali i vile, koje prema legendi još uvijek žive i moguće ih je sresti u voćanskim šumama. Scensko uprizorenje izazvalo je posebno zanimanje kod najmanjih posjetitelja te nisu propustili priliku slikati se s praljudima.

Gotovo 800 posjetitelja svjedočilo je ponovnom oživljenju neandertalaca čiji su ostaci nađeni u špilji Vindiji. U edukativnom djelu ponovno je naglašena važnost lokaliteta na hrvatskoj i svjetskoj razini te potreba za njegovim očuvanjem. Posebno vrijedi spomenuti znanstveno istraživanje gdje je utvrđeno postojanje genoma neandrtalca u suvremenom čovjeku. Pojednostavljeno, svi vučemo voćanske korijene.

Raznovrsni program

Osim glumom, članovi KUD-a Voća, predstavili su se i u folklornom programu zajedno s gostima iz KUD-a Alojz Colnarić (Starše, Slovenija). Domaćini su se pobrinuli i za gastronomsku ponudu u kojoj nije nedostajalo tradicionalnih voćanskih jela za koje su se pobrinule udruge s područja Općine Donja Voća. U druženju, koje je uslijedilo nakon službenog dijela, uživali su i najmlađi za koje su organizirane dječje seoske igre. Djeca su tako dobila priliku okušati se u starim disciplinama poput skakanja u vreći, nošenje jajeta u žlici, povlačenje konopca, a ono najvažnije, proveli su prekrasno nedjeljno poslijepodne u čistom i svježem zraku.

Ovoj manifestaciji nazočili su i uvaženi gosti, pa je tako načelnica Sanja Kočet ugostila državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislava Paljaka, predsjednicu gradskog vijeća grada Varaždina Zdravku Grđan i župana pobratimljene Općine Starše Stanislava Greifonera.

Komentari