općina cestica

Foto - Održano hodočašće župa Križovljan i Natkrižovljan u Voćin

Objavljeno: 27.04.2022. 13:46

Zadnja izmjena: 27.04.2022. 14:38

U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta realiziran je posjet Svetištu Gospe Voćinske u Voćin, a hodočašću su se uz članove Društva priključilo se dvadesetak stanovnika s područja općine Cestica te desetak članova Udruge branitelja iz Petrijanca.

U spomen na poginule branitelje prvo je u Četekovcima položen vijenac i zapaljene svijeće, a nakon toga je potresno svjedočenje o stradanju sina Josipa i ostalih mještana iznio Antun Potočnik. Po dolasku u Voćin komemoracija je održana kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima stradalim i ubijenim u Domovinskom ratu, a prigodnim riječima tu nam se obratio hrvatski branitelj iz Voćina Darko Božičković.

U noći 13. na 14. prosinca 1991. godine srpske vojne postrojbe razorile su voćinsku crkvu do temelja, te je i ona pretrpjela tešku sudbinu tamošnjih katolika, okrutno poubijanih ili poginulih. Odlukom Požeške biskupije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske crkva se obnavlja u svom prvotnom izgledu. Dvadeset godina nakon razaranja, Voćin je 2011. dobio novo crkveno zdanje prema nacrtima nekadašnje stare crkve, a na ponos onih koji se nisu željeli odreći vlastite crkvene baštine.

Nakon mise u Voćinu upitili su se u Slatinski Drenovac. Prvo je zapaljena svijeća kod spomenika poginulom Mirku Košćaku, pripadniku specijalne policije PU Varaždinske Rode, a nakon toga komemoracija je održana kod spomen križa na grobištu žrtava ubijanim u Drugom svjetskom ratu i poraću. O stradanju ljudi govorio je Miroslav Gazda.

Komentari