općina breznički hum

Foto - Općina Breznički Hum predstavljala Hrvatsku na projektu u Slovačkoj

Objavljeno: 31.08.2022. 10:01

Zadnja izmjena: 31.08.2022. 10:01

Trodnevno sudjelovanje u radu projekta "There is room for improvement" u Slovačkoj Republici od 26. do 28. kolovoza 2022., potpuno financiranog iz programa Europa za građane, hrvatski su predstavnici iskoristili za usvajanje novih spoznaja i razmjenu iskustava.

Na projektu surađuje ukupno šest zemalja: Slovačka, Hrvatska, Mađarska, Italija, Njemačka i Srbija kao nečlanica EU. Nositelj i domaćin projekta slovački je gradić Vel'ky Biel i njen gradonačelnik Anton Danter, a Hrvatsku je delegaciju zastupala općina Breznički Hum s načelnikom Zoranom Hegedićem i predstavnicima općine Božidarom Bosiljem, Karlom Hegedić, Ružicom Šafranec Kišur, Renatom Kožić i Josipom Šafrancem.

- Na području općine Breznički Hum djeluju tri vatrogasna društva s oko 300 članova. Odlično osposobljene grupe operativaca sposobne su izvesti evakuaciju, gašenje i spašavanje. Kao primjer spominjem nedavnu tragičnu nesreću poljskog autobusa na autocesti koja prolazi općinom Breznički Hum, kada su naši vatrogasci prvi pomagali unesrećenima - rekao je načelnik Hegedić. 

Inače, sudionicima projekta predstavljena je općina Breznički Hum, njena povijest, geografski položaj, gospodarstvo, kultura, vatrogastvo i školstvo, a subotnji je program nastavljen predavanjem o ustrojstvu EU, programima, količini neiskorištenih sredstava i izazovima koji su pred Europom. Sudionicima projekta posebno je dojmljiva bila zajednička molitva za mir na tri jezika - hrvatskom, slovačkom i mađarskom, prilikom blagoslova obnovljenog križa u centru općine Vel'ky Biel, a sudionici su obišli vatrogasno društvo te se upoznali s načinom rada i opremom.

Komentari