BREZNIČKI HUM

Foto - Općina Breznički Hum sudjelovala u vrijednom EU projektu u Rumunjskoj

Objavljeno: 27.09.2021. 12:10

Zadnja izmjena: 27.09.2021. 12:10

Mobilni Tim predstavnika općine Breznički Hum predvođenih načelnikom Zoranom Hegedićem polovicom prošlog tjedna boravio je u rumunjskoj prijestolnici Bukurešt.

Tamo su sudjelovali na još jednom u nizu europrojekata naslova „United” Mobile EU citizens integration – One for all, all for one! Iako znana parola „Svi za jednoga – jedan za sve”, kako glasi prijevod naziva ovoga projekta, podsjeća na slogane iz prošlosti, cilj je bio pojačati uključivanje mobilnih građana EU-a i njihovih obitelji u intenzivniji politički i društveni život te povećati njihovo aktivno uključivanje u demokratske procese, posebno među nedovoljno zastupljenim skupinama poput žena i mladih.

Pravo građana Europske Unije na slobodno kretanje predstavlja izvanredan eksperiment u najnovijoj povijesti globalnih migracija. Do danas se, međutim, nije opsežno raspravljalo o uključivanju mobilnih građana EU-a u posebnu ciljnu skupinu bilo na razini EU-a ili na nacionalnoj razini. Cilj je bio okupiti širi raspon partnerskih gradova u Projekt bratimljenja gradova iz 6 europskih zemalja - Rumunjske, Grčke, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, čiji su predstavnici predstavnici lokalnih općina i nevladinih organizacija.

- Ovo je drugi puta u rujnu ove godine da ekipa iz Huma sudjeluje na jednom Europrojektu u Rumunjskoj – rekao je načelnik Hegedić i dodao kako je njegova ekipa do sada imala priliku razmijeniti brojna iskustva vezana uz život ljudi u sredinama iz kojih dolaze u društvenom, političkom i gospodarskom smislu. Posjeta tvornici MDF Yildiz Entegre koja zapošljava 600 radnika i vodeći je europski proizvođač laminata i OSB ploča - jedan je od dokaza odličnog zajedništva novih članica EU i gospodarskog iskoraka na bolje – rekao je načelnik Hegedić.

Uz razgledavanje glavnoga rumunjskog grada, čija se prošlost nazire na svakom koraku i podsjeća na vremena ustankom ugušenog pokojnog predsjednika Nikolaja Čaušeskua, organizatori su se potrudili da sudionicima temeljito popune dane provedene u Bukureštu. Pogled iz hotela na predsjedničku palaču, večera u otmjenom restoranu u centru prijestolnice, pa turistički obilazak povijesnih lokaliteta grada ili prethodni radni posjet općini Oarja, gradiću Curtea de Argesu i tamošnjem manastiru samo su podsjetnik na petodnevni vrlo uspješni boravak brezničkohumskog EU tima u Bukureštu.

Uz načelnika Zorana Hegedića hrvatsku su ekipu u Projektu predstavljali mr prehrambene tehnologije Darinka Andrašek, predstavnica odgojno-obrazovne struke, školstva i kulture Josipa Stanka Barbir i ugledni građevinski poduzetnik Vjekoslav Andrašek.

Komentari