Trendovi na tržištu rada

Foto - Općina Breznički Hum ugostila skup o EU projektu RECup

Objavljeno: 27.03.2024. 11:25

Zadnja izmjena: 27.03.2024. 11:32

Općina Breznički Hum bila je domaćin skupa vezanog uz europski projekt RECup za jačanje europskog stanovništva kroz stvaranje uvjeta građanskog i demokratskog sudjelovanja u kreiranju europskih politika, na kojem je istaknuto kako je nezaposlenost u opadanju, a raste broj radnika iz trećih država. 

Na skupu koji je održan u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, bilo je više od 40 sudionika tog projekta financiranog sredstvima EU, i to iz Rumunjske, Grčke, Malte, Španjolske, Italije i Slovenije. Kako su izvijestili danas iz te Općine, raspravljalo se o nezaposlenosti i dolasku tražitelja zaposlenja iz trećih zemalja – Nepala, Indije, Pakistana i drugih, što je u velikom porastu u svim zemljama članicama EU, a održane su i radionice vezane uz zapošljavanje, nezaposlenost, odlazak domaće radne snage u inozemstvo i dolazak strane radne snage u zemlje članice EU.

Teme i domaćinsku općinu predstavio je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić, a u predavanjima su sudjelovale i predsjednica Lokalne akcijske grupe 'Prigorje – Zagorje' Nevenka Benjak i ravnateljca Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček, koje su istaknule kako je nezaposlenost puno manja nego u razdoblju uoči i tijekom epidemije COVID-a.

Varaždinska županija s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti

- U prošloj godini bilo je 2245 nezaposlenih osoba od čega 53 posto žena, prema čemu Varaždinska županija ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj od 3,1 posto – istaknula je Vidaček, a podaci su gotovo identični na području koje pokriva LAG, s time da na cijelom području Varaždinske županije i LAG-a živi ukupno oko 200 tisuća ljudi, ističe se u priopćenju. 

Komentari